Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att polisen måste fåökade möjligheter att även göra cannabistester på misstänkta bilförare.
I Sverige är det självklart att inte köra bil efter att ha druckit alkohol. Det borde vara lika självklart att inte köra bil efter att ha tagit droger. Narkotika är dessutom - bortsett från viss medicinsk behandling - förbjuden i Sverige.
Cannabismissbruket breder ut sig i västvärlden och det är mycket oroande att flera länder i Europa håller på att ge upp kampen mot denna drog. Även i Sverige är cannabis (hasch och marijuana) det vanligast förekommande narkotiska preparatet.
Personal vid Rådgivningsbyrån för narkotikafrågor i Lund har närmare 25 års erfarenhet av möten med bl a cannabismissbrukare. Klinisk forskning har visat att regelbundet bruk av cannabis försämrar minnet, den språkliga förmågan, flexibiliteten i tanken och förmågan att dra korrekta slutsatser av det man ser. Flera egenskaper som är nödvändiga för att kunna vara en säker bilförare.
Alkohol- och cannabisberusning hänger ofta ihop. Idag finns nya tekniska metoder att undersöka om en bilförare är cannabisberusad, men de används inte i tillräcklig omfattning. Om en bilförare testats positivt för alkohol görs i allmänhet ingen kompletterande drogtest.
Även Folkhälsoinstitutet har uppmärksammat det oroande sambandet mellan cannabis och bilkörning och konstaterar bl a att allt fler undersökningar visar ett samband mellan cannabisrökning och psykoser och skador på barn vars mödrar rökt cannabis under graviditeten. Men myterna om cannabisens "ofarlighet" lever. Många känner inte till att den cannabis som röks idag är flera gånger starkare än den som florerade i ungdomskretsar på 1960- och 70-talen.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Lena Adelsohn Liljeroth (m) |