Motion till riksdagen
2004/05:Ju231
av Torsten Lindström (kd)

Illegalt vapeninnehav


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen skall återkomma med förslag till ändring av vapenlagen i enlighet med vad som i motionen anförs.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en redovisning av insatser för att minska förekomsten av illegala vapen.

Motivering

Mängden illegala vapen är ett problem i Sverige. Dessa används vid grov brottslighet, såsom till exempel misshandel, rån och mord. År 2003 lagfördes i Sverige 810 brott mot vapenlagen, vilket var en ökning från 719 lagföringar det föregående året. Enligt många bedömare finns naturligt också ett stort mörkertal som inte syns i statistiken. Vapnen som står utanför samhällets krav används vid olika slags brottslighet. Eftersom de är illegala och därmed svårare att spåra försämras också polisens förutsättningar att lösa brotten. Vapenbrott har generellt sett ett relativt högt straffvärde. De vanligaste påföljderna i avkunnade domar var i 183 fall fängelse och i 171 fall böter.

Ett problem uppstår dock när vapenbrott lagförs i samband med andra brott. Så kallad brottskonkurrens uppstår vilket innebär att de olika åtalspunkterna läggs samman och lagförs i ett samlat åtal. Det kan i värsta fall innebära att ett vapenbrott inte beivras på det sätt som det skulle ha gjort om det utgjort den enda åtalspunkten.

Genom den nu gällande vapenlagen (1996:67) har begreppen vapenbrott respektive grovt vapenbrott förts in som brottsbeteckningar för de två allvarligaste brotten mot vapenlagen (prop. 1995/96:52). Vapenbrott benämndes tidigare olaga vapeninnehav. I 9 kap. 1 § vapenlagen stadgas följande:

Den som uppsåtligen innehar ett skjutvapen utan att ha rätt till det eller överlåter eller lånar ut ett skjutvapen till någon som inte har rätt att inneha vapnet döms för vapenbrott till fängelse i högst ett år. Om brottet är grovt döms för grovt vapenbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Om gärningen har begåtts av oaktsamhet eller om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Förutom brottspåföljden böter/fängelse vid vapenbrott/grovt vapenbrott skall därtill ett vapen som varit föremål för dessa brott förklaras förverkat om det inte är uppenbart oskäligt. Om ett vapen förklaras förverkat får även ammunition som hör till vapnet förklaras förverkad.

Vapenbrott har generellt sett ett relativt högt straffvärde. Men brottskonkurrens föreligger om en person har begått flera brott.

Det är angeläget att det i ett fungerande rättssamhälle finns tydliga och väl fungerande signaler i synen på vapenbrott. Ett illegalt vapeninnehav borde straffas i särskild ordning. Åtminstone borde åtgärder vidtas för att effektivt minska förekomsten av illegala vapen.

I frågesvar till riksdagen den 7 april 2004 skrev justitieministern rörande illegala vapen:

Vi är just nu inne i slutskedet med en översyn av ett flertal vapenfrågor som syftar till att vapen inte ska komma ut på den illegala marknaden. Det gäller bland annat skärpta regler för vapenhandlare, bestämmelserna om skrotning av vapen och om innehavet av målskyttevapen bör begränsas. I arbetet ingår även att se över utlåningsreglerna och reglerna om läkares anmälningsskyldighet. Vi utreder nu också vilka åtgärder som ska vidtas för att Sverige ska kunna ratificera FN:s vapenprotokoll samt om det bör inrättas ett särskilt registreringsförfarande i samband med att vapen förs in och ut ur Sverige. I arbetet ingår dessutom att överväga om det finns behov av att införa en möjlighet för polisen att i brottsförebyggande syfte söka efter vapen och andra farliga föremål i fordon.

Vidare hänvisade justitieministern till kommande förslag från regeringen i frågan. Emellertid har något sådant förslag ännu inte presenterats av regeringen för riksdagen varför det är angeläget att riksdagen hos regeringen begär förslag om skärpning av lagen så att innehav av illegalt vapen alltid lagförs utan att den åtalade får "rabatt" pååtalet och påföljden. Vidare bör regeringen redovisa vilka insatser som görs för att begränsa förekomsten av illegala vapen.

Stockholm den 20 september 2004

Torsten Lindström (kd)