Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statliga bidrag till s.k. medborgargrupper.
Närpolisreformen blev bara en reform. Samtidigt som reformen - som var en mycket bra tanke - skulle genomföras så drog regeringen in pengar och tillräckliga resurser gavs inte. Antalet poliser var också sådant att reformen inte kunde genomföras.
Många polisstationer har tvingats stänga - p.g.a. ekonomiska problem för polisen. I Dalarna har många polisstationer stängts. Polisens närvaro har minskat markant, eller som en person, boende på en ort där polisstationen stängts, kommenterade det hela: "Det är vanligare att se en björn i byn än en polis."
Dessa beslut om låga ekonomiska anslag till polisen - oftast fattade av Socialdemokrater och stödpartierna Miljöpartiet och Vänstern - har fört med sig att s.k. medborgarpatruller/medborgargrupper bildats. I folkmun kallas det också för "medborgargarden". De gör på många orter ett bra jobb genom att "bara finnas". Goda resultat kan redovisas.
Patrullerna - oftast bildade av någon förening eller av affärsidkare som tröttnat på att bl.a. få "problem" med sönderslagna rutor m.m. utför "patrulleringen" genom egen insats utan att få några arvoden, inte ens kostnader för bensin.
Jag anser att staten - så länge som regeringen inte kan ge polisen sådana resurser att den kan finnas på alla större orter - skall ge ett fast ekonomiskt bidrag till grupper som utför s.k. "bevakningsuppdrag". De olika grupperna har inte kommit till bara för sin egen skull utan enbart för att den aktuella orten inte har några poliser kvar. Långa utryckningstider från de numera centraliserade polisstationerna gör också att folk känner stor oro.
Därför är det - som många känner det - en trygghet att dessa grupper finns. Det är ingen idealisk lösning - men en lösning i avvaktan på att regeringen och stödpartierna inser vad som håller på att hända med polisen i Sverige.
Stockholm den 14 september 2004 |
|
Rolf Gunnarsson (m) |