Riksdagen begär att regeringen snarast lägger fram förslag till lagändringar som möjliggör för polisen att störa ut mobiltelefontrafik i samband med akuta brottssituationer som bombhot, i enlighet med vad som i motionen anförs.
Sverige är illa förberett för att möta terroristattacker. Ett exempel på detta är att svensk polis saknar rätt och möjlighet att använda så kallade jammers, eller med andra ord utrustning för att störa ut mobiltelefontrafik, i akuta situationer.
Att polisen kan störa ut mobiltelefontrafiken i ett område i samband med bombhot eller efter att ett attentat har genomförts är av största vikt för räddningspersonalens och allmänhetens säkerhet. Likväl kan detta inte ske i Sverige i dag. Det finns all anledning att lära av internationella erfarenheter på detta område innan det är för sent. När två pendeltåg sprängdes av terrorister i Madrid förra året placerade terroristerna ut bomber, satta att utlösas via mobiltelefon.
Telefonutlösta bomber kan apteras både för en primär eller sekundär sprängning. Hur avskyvärd tanken än är, så agerar terrorister inte sällan så att man försöker locka många människor till en plats med en första explosion, för att sedan spränga bomber för att skada bland annat räddningsarbetare.
Det finns också risk för att räddningspersonal lockas till en plats genom ett bombhot och att en bomb sedan sprängs via telefon. Likaså kan terrorister invänta ett utvalt offer på en plats och därefter utlösa en bomb via mobilen.
Det kan finnas andra situationer där polisens arbete väsentligen skulle underlättas om mobiltelenätet fick störas ut, såsom tillslag mot gängrelaterad brottslighet.
Riksdagen bör begära att regeringen snarast återkommer med förslag till lagändringar som möjliggör för polisen att störa ut mobiltelefontrafik i samband med akuta brottssituationer som bombhot, i enlighet med vad som i motionen anförs. Det finns inga integritetsskäl som talar emot en lagändring.
Stockholm den 20 september 2004 |
|
Sten Tolgfors (m) |