Motion till riksdagen
2004/05:Fö247
av Helena Bargholtz och Gabriel Romanus (fp)

Övergivna båtar och vrak


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lagändring som reglerar rätten och skyldigheten att forsla bort störande båtar och vrak.

Motivering

Idag kan båtar, som har övergivits av sina ägare, ligga i åratal i skärgården eller våra större sjöar utan att de som störs har möjlighet att få dem bortforslade. Detta är ett stort och växande problem, bl a i Stockholms skärgård och Mälaren. Utan att underhållas förfaller båtarna till skrot. De övergivna båtarna är ett fult inslag i miljön och de kan dessutom vara farliga, t ex för lekande barn.

Ibland kan inte ägaren påträffas, ibland har ägaren ingen möjlighet att själv forsla bort vraket, t ex på grund av att vederbörande saknar medel eller sitter i fängelse. Det är inte heller rimligt att den markägare som har råkat få ett vrak vid sin strand ska ha skyldighet att forsla bort det. Sådana vrak kan bli liggande i åratal, till förfång för både människor och miljö.

En båt som inte har anmälts stulen, kan inte med nuvarande regler flyttas av polisen eller en hamnkapten. Inte heller kronofogden eller en enskild kan låta forsla bort båten om ägaren är okänd. Det kan räknas som egenmäktigt förfarande.

Justitiekanslern säger i ett uttalande den 12 januari 2004, med anledning av en framställning från Ekerö kommun: "Från allmänna utgångspunkter ter det sig otillfredsställande att ingen myndighet har ett tydligt ansvar för att forsla bort skeppsvrak i ett fall som detta. Någon, antingen staten eller kommunen, bör rimligen ha ett sådant ansvar. Detta är emellertid en fråga för lagstiftaren. Av den anledningen sänds detta beslut till Regeringskansliet, Näringsdepartementet för kännedom."

Nacka kommun har i september i år beslutat att hos regeringen begära en lagstiftning som ger en statlig myndighet rättighet och skyldighet att hantera frågor om övergivna vrak. Kommunen anser inte att det bör vara en kommunal uppgift. Det är lätt att inse, att det för kommuner med stor skärgård eller långa insjöstränder kan bli fråga om stora kostnader, om kommunen skulle få detta ansvar. Det förefaller därför rimligt att staten tar ansvar för övergivna båtar och vrak. Givetvis bör man sedan kräva att ägaren står för kostnaden.

Man kan tänka sig olika lagtekniska lösningar på detta problem. En möjlighet kan vara att utvidga lagen (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall till att gälla även båtar, en annan att utarbeta en särskild lag. Under alla förhållanden bör frågan få en snabb lösning. Vi föreslår därför att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning som reglerar rätten och skyldigheten att ta hand om övergivna båtar och vrak, i enlighet med vad som anförs i motionen.

Stockholm den 3 oktober 2004

Helena Bargholtz (fp)

Gabriel Romanus (fp)