Motion till riksdagen
2004/05:Fö244
av Dan Kihlström och Sven Gunnar Persson (kd)

Utvecklad försvarsverksamhet i Värmland och Karlskogaområdet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att behålla och utveckla försvarsverksamheten i Värmland och Karlskogaområdet.

Motivering

I regeringens proposition 2004/05:5 "Vårt framtida försvar" föreslås att all försvarsverk-samhet i Värmland ska flyttas till andra orter. Vi har stor förståelse för att omriktningen av det svenska försvaret måste fortsätta. Den säkerhetspolitiska situationen i vår del av världen är i vissa avseenden i fortsatt positiv omvandling. I propositionen framkommer att förmågan att delta i internationellt arbete och krishanteringsinsatser ska stärkas men också viljan att upprätthålla en grundläggande försvarsförmåga och kompetens. I Värmland skulle vi motvilligt acceptera en nedläggning av A 9 i Kristinehamn om det hade varit så att artilleriet som sådant inte längre skulle finnas i det framtida försvaret. Men att flytta en väl fungerande verksamhet från Kristinehamn där investeringar på drygt 300 miljoner gjorts de senaste åren är mycket anmärkningsvärt. Det är också anmärkningsvärt att de väl fungerande verksamheterna på Försvarsmaktens sjukvårdscentrum (FSC), Hammarö och FMLOG i Karlstad ska flyttas till andra orter. I samtliga fall är det svårt att se att det innebär några besparingar.

I det stora försvarsbeslutet för fyra år sedan konstaterades att artillerikompetensen var störst i Kristinehamn. Flera olika aspekter, till exempel miljöprövade skjutfält, vägdes in i beslutet. Den stora frågan blir vad det är som har inträffat under dessa år som gör att regeringen denna gång gör en helt annan bedömning. Vad vi kan förstå så uppfylldes många av de riktlinjer som försvarets egen utredningsgrupp (AgGRO) ställde på Kristinehamn och regionen.

Det talas allt mer om en större samordning mellan det civila och det militära. Räddningsverket, Försvarshögskolan och andra institutioner med relevant specialistkunskap finns i regionen. Vi kallar detta för "säkerhetsbältet". Det handlar alltså inte bara om Artilleri-regementet i Kristinehamn. I samma region finns Pliktverket, Försvarsmaktens sjukvårdscentrum på Hammarö och FMLOG i Karlstad. Stora investeringar har skett på regementet i Kristinehamn och alldeles nyligen har Hammarö kommun investerat ett antal miljoner i byggnaderna på sjukvårdscentrum. Både försvarets sjukvårdscentrum och FMLOG har nyligen genomgått stora förändringar vad gäller organisation. Inför upprättandet av FSC för tio år sedan övervägdes en lokalisering till tre orter: Stockholm, Göteborg och Karlstad. Verksamheten ansågs möjlig på alla tre orterna men sedermera fastställdes lokaliseringen till Hammarö. Inga grundläggande förändringar har skett varför motiven att ändra 1994 års beslut är svåra att förstå.

I "säkerhetsbältet" finns också ett samarbete med Karlstad universitet och i Karlskoga finns en del av Räddningsverket som bland annat arbetar med erfarenhetsåterföring av olyckor. Nordeuropas näst största skjutfält, som dessutom är miljögodkänt, ligger i Älvdalens kommun i Dalarna. För ett artilleriregemente och flertalet av Försvarsmaktens övriga enheter är det mycket viktigt, både tids- och kostnadsmässigt, med närhet till ett sådant unikt övningsområde. Dessutom är detta det enda skjutfält där övning kan ske med samtliga vapensystem i försvaret. Artilleri som vapenslag utvecklas intensivt, från att ha varit "klumpigt" till att bli mer av ett precisionsvapen. Den högteknologiska kompetensen kring utveckling av artilleri, som är i världsklass, finns idag inom försvarsindustrin i Karlskoga. Här finns tillväxtmöjligheter som påverkar hela regionen. Försvarsindustrin har ett mycket nära samarbete med A 9 i Kristinehamn. Bofors Defence är beroende av att A 9 finns kvar. På A 9 finns bra utbildning, goda övningsförhållanden (Villingsberg, Horrsjön, Älvdalen) och officerare och civil personal med en unik kompetens kring artilleri. Ur ett artilleriperspektiv är en flytt olycklig. Risken finns att den kompetens som finns kvar inom det moderna artilleriet utraderas på grund av att få officerare från Kristinehamn skulle flytta till Boden som av regeringen föreslagits som nytt artillericentrum. I Sverige behöver vi skapa fler starka kluster för att tillväxten ska sätta fart. Det är helt fel att nu slå sönder det som redan finns och fungerar. Det är bättre att behålla den kompetens och kvalitet som finns i Värmland och Karlskogaområdet. Det går heller inte att bortse ifrån att Värmland genom regeringens förslag direkt förlorar nästan 700 arbetstillfällen.

Stockholm den 1 oktober 2004

Dan Kihlström (kd)

Sven Gunnar Persson (kd)