Motion till riksdagen
2004/05:Fö221
av Gustav Fridolin (mp)

Medinflytandefrågor för värnpliktiga


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att komplettera förordning (1995:808) om medinflytande för totalförsvarspliktiga samt föreskrift (FFS 1998:6) om medinflytande för totalförsvarspliktiga som fullgör värnplikt på sådant sätt att dessa även skall innefatta kontaktkvinnan för Nätverket kvinnliga värnpliktiga (NKV).

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medinflytandeförordningen (förordning 1995:808 om medinflytande för totalförsvarspliktiga) även skall gälla i kris och krig.

Motivering

I Sverige råder det otidsenliga systemet att människan tvingas att göra militär­tjänstgöring. Detta mildras, men försvinner tyvärr ej helt, i och med den skisserade nya rollen för Försvarsmakten. För Miljöpartiet är omvandlandet av värnplikten till en frivillig värntjänst en prioriterad fråga. Vare sig vi har ett system baserat på frivillighet eller ett pliktsystem är dock medinflytande för dem som deltar i systemet av högsta vikt.

Kontaktkvinnan för Nätverket kvinnliga värnpliktiga

Förordningen om medinflytande för totalförsvarspliktiga har funnits i sin nuvarande form i nio år. Inför dess tionde år är det tillbörligt att nödvändiga kompletteringar genomförs. Detta för att ytterligare stärka en förtroendevalds plats i det formella medinflytandet för totalförsvarspliktiga, nämligen kontaktkvinnan för Nätverket kvinnliga värnpliktiga.

I förordningen, liksom författningen, står idag förtroendemannen och skydds­assistenten utskrivna som de mest betydande förtroendeposterna. De båda texterna beskriver vidare hur dessa två skall väljas på alla nivåer från pluton till förband, när de skall utbildas i medinflytande, samt vilka rättigheter de har i sitt agerande. Förtroendemän och skyddsassistenter omnämns också som de värnpliktiga som skall närvara vid kompani- och förbandsnämnder.

Nätverket kvinnliga värnpliktiga är ett viktigt medel för att låta de kvinnliga värnpliktiga mötas och för en gångs skull vara i majoritet i en annars mansdominerad miljö. Kontaktkvinnan för Nätverket kvinnliga värnpliktiga har således en ytterst viktig roll att fylla. Trots detta ser både befäl och andra värnpliktiga stundtals kontaktkvinnan som en mindre viktig förtroenderoll, vilket är en attityd som måste förändras.

I syfte att ge kontaktkvinnan den status hon förtjänar bör de två ovannämnda texterna kompletteras på sådant sätt att de fortsättningsvis rymmer även kontaktkvinnan för Nätverket kvinnliga värnpliktiga, och beskriver även hennes rättigheter. Kontaktkvinnan skall, liksom förtroendemannen och skyddsassistenten, utbildas i medinflytande och ges en plats i de olika nämnderna på alla nivåer.

Medinflytande i tid av kris och krig

Syftet med medinflytande inom Försvarsmakten är, enligt medinflytandeförordningen, vilken 1995 fastslogs av regeringen, ". att utveckla verksamheten i enlighet med utbildningens mål och i syfte att i övrigt främja goda utbildningsförhållanden". Medinflytande grundar sig på ett modernt ledarskap, vilket förutsätter gruppens delaktighet och engagemang för att uppfylla de ökande kraven som ställs på de som deltar i det nya insatsförsvaret.

Medinflytandet är också ett uttryck för de demokratiska ideal och den grundläggande människosyn som skall prägla verksamheten inom en demokratisk stat, samma ideal och värderingar som också lämnar rikets gränser i en försvarsmakt som allt mer kommer att handla om internationella insatser och humanitärt stöd i andra länder. Således är det av yttersta vikt att medinflytandet som återspeglar det demokratiska Sverige också tydligt finns med och spelar en central roll i svenska militära operationer i utlandet.

Det är enligt uppgift ÖB:s uppfattning att tillämpningen av medinflytande så långt som möjligt skall fungera i kris och krig. Dock finns det idag inget regelverk som säkerställer medinflytande i dessa situationer.

Tillämpningen av medinflytande i den svenska utlandsstyrkan har givit goda resultat för såväl soldater som officerare.

Med anledning av detta bör riksdagen genom bifall till denna motion ta ett tydligt ställningstagande för demokrati inom Försvarsmakten, också i kris och krig, och tillkännage för regeringen att den bör ändra förordningen om medinflytande för totalförsvarspliktiga på sådant sätt.

Stockholm den 30 september 2004

Gustav Fridolin (mp)