Motion till riksdagen
2004/05:Fö22
av Viviann Gerdin (c)

med anledning av prop. 2004/05:5 Vårt framtida försvar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag om att beslut om FM:s grundorganisation inte längre skall fattas av riksdagen i enlighet med vad i motionen anförs.

  2. Riksdagen beslutar att A 9 i Kristinehamn skall finnas kvar i den framtida grundorganisationen i enlighet med vad i motionen anförs.

  3. Riksdagen beslutar att Försvarsmaktens sjukvårdscentrum skall ligga kvar i Hammarö i enlighet med vad i motionen anförs.

  4. Riksdagen beslutar att FM Log-verksamheten skall ligga kvar i Karlstad i enlighet med vad i motionen anförs.

Den framtida försvarsorganisationen

De senaste månadernas turbulens angående försvarets ekonomiska ramar och innehåll har skapat oro ute i landet, detta beroende på vilka politiska partier som ska stå bakom försvarsbeslut. Omställningen inom försvaret ska förhoppningsvis gälla under en längre tidsperiod, varför det är viktigt att det finns en bred parlamentarisk uppslutning bakom beslutet. I ett demokratiskt samhälle är det också viktigt att beslutet angående försvaret tas av de folkvalda i riksdagen.

De senaste månadernas diskussioner angående omställningen av försvaret har skapat stor osäkerhet, detta kopplat till de politiska partiernas olika värdegrund och de konsekvenser detta får för slutresultatet. Den nu lagda proposition ökar tvivlet om att kvarvarande försvarsorganisation kommer att fungera som det är planerat inom de angivna ramarna. De ekonomiska ramarna är av central betydelse inför övervägandena, hävdar regeringen, men aldrig tidigare har väl ett försvarsmateriel varit så ifrågasatt.

Den nya försvarsorganisationen ska i första hand bygga på säkerhetspolitiska bedömningar i nutid men även med flexibla lösningar kunna svara upp mot oförutsedda hot inom en tioårsperiod. Det är i första hand viktigt att försvaret ska fungera i händelse av krig- och krissituationer, men verksamheter med militära insatser bör även värna civilbefolkningen vid olika katastrofer, t.ex. vid naturkatastrofer. Den nya försvarsorganisationen ska också snabbt kunna aktiveras vid eventuella hot och terror i samhället samt för internationella insatser när det görs bedömningar inom EU att det är angeläget.

I propositionsförslaget till försvarets grundorganisation konstateras flera stora genom- gripande förändringar angående den framtida försvarsförmågan. Där framgår att stora delar av grundorganisationen ska avvecklas och andra delar omlokaliseras. För Värmlandsregionen berörs nedan nämnda verksamheter.

Artilleriverksamheten i Kristinehamn

I propositionen anges att artilleriregementet A 9 ska omlokaliseras från Kristinehamn till Boden. Skäl för förslaget anges bl.a. vara överkapacitet för artilleriet i både Boden och Kristinehamn. Vid försvarsbeslutet år 2000 lokaliserades artilleriverksamhet till Kristinehamn utav försvarsskäl och investeringar har sedan genomförts på ca 300 miljoner kronor för artilleriverksamheten. Artilleriet har en plats även i det framtida försvaret, hävdar sakkunniga. De fysiska förutsättningarna i ett långsiktigt perspektiv talar för fortsatt verksamhet för A 9 i Kristinehamn. Fördelar med lokaliseringen av artilleriverksamheten till Kristinehamn är flera, bl.a. närheten till skjutfält i varierande storlek. Inom tre timmars avstånd finns mer än femtio procent av försvarets totala tillgångar av miljöprövade skjutfält.

Som skäl för omlokalisering av A 9 till Boden anges vikten av att samla artilleriutbildningen till en plats, men även att besparingar kan ske. De beräknade besparingarna gjorda av AG GRO för omlokalisering av de militära verksamheterna har granskats av många och istället framträder kostnader som saknas. Detta bidrar till tvivel om att gällande kalkyler ska hålla. De befarade kostnadsökningarna för omlokalisering av A 9 till Boden måste granskas innan försvarsbeslutet antas. Regeringens förslag att omlokalisera A 9 bör avslås med hänvisning till försvarspolitiska skäl i första hand, men även de regionalapolitiska effekter det får för regionen om A 9 avvecklas. Även med hänsyn till bristerna i de ekonomiska beräkningarna bör förslaget avslås. Detta ges regeringen tillkänna.

Avveckling av verksamheter i regioner som kräver regionalpolitisk kompensation genomförs i värsta fall till dubbla kostnader. Omlokalisering av de militära verksamheterna befaras nu medföra dyrare driftkostnader samtidigt som annan statlig verksamhet ska kompensera bortfallet. Enligt AG GRO bör militära förband lokaliseras till de befolkningstäta regionerna för att kunna säkra den framtida personalförsörjningen inom försvaret.

Försvarsindustri

A 9:s geografiska placering i Kristinehamn har även haft betydelse för näringslivets utveckling i regionen. Närheten mellan A 9 och de försvarsrelaterade branscherna har bl a underlättat utveckling och tillverkning inom robotteknik och olika vapensystem. Sextio utvecklingsofficerare vid A 9 stöder 400 utvecklingsingenjörer i Karlskoga. Detta genererar arbetstillfällen inom stål- och verkstadsindustrin i Bergslagsregionen, av stor betydelse för flera mindre företag. En avveckling av A 9:s verksamhet från regionen medför stor risk för att försvarsindustrierna flyttar i brist på samverkanspartner. De etablerade kontakterna medför tillväxtmöjligheter för regionen.

FM Log

Försvarsmaktens logistik FM Log föreslås flyttas från Karlstad och centraliseras till Stockholm. Totalt kommer ca 30 procent av de anställda att rationaliseras bort fram till utgången av 2007 och flera arbetstillfällen upphör i Karlstad. Skälen för en överflyttning av Försvarsmaktens logistikverksamhet från Karlstad till Stockholm är något diffusa, detta med hänsyn till dagens moderna informationssystem som ger goda förutsättningar att samverka inom en organisation även om personal finns lokaliserad på flera orter. En flytt av verksamheten till Stockholm får inte heller något större genomslag av besparingar. Förslaget bör därför avslås med hänvisning till försvarsmässiga och regionalpolitiska skäl.

FSC

Försvarsmaktens sjukvårdscentrum FSC föreslås flyttas från Hammarö till Göteborg. Verksamheten berör mellan 60 och 70 personer. Som skäl för omlokaliseringen anger regeringen att det är orationellt att bedriva sjukvårdsutbildning av totalförsvarspliktiga på flera platser i landet. Den pågående centraliseringen drabbar därmed även hälso- och sjukvårdsfunktionen inom Försvarsmakten.

En flytt av verksamheten på Hammarö till Göteborg kommer med stor sannolikhet att medföra ett kompetenstapp, eftersom endast cirka 10 procent av personalen är villig att flytta med. Nyinvesteringar om 50 miljoner kronor beräknas också tillkomma för Amf 4 i Göteborg - där saknas enligt uppgifter bl a lämpligt närövningsfält för markstrider och stridsfordon för sjuktransport. Nyligen gjorda investeringar i en kulisstad på Hammarö medför att hyreskostnader för sjukvårdsverksamheten även efter en flytt till Göteborg belastar FSC fram till 2008 avtal med Hammarö kommun. FSC-verksamheten på Hammarö fungerar utmärkt och har även varit kostnadseffektiv. Med hänvisning till ovan bör därför omlokalisering av FSC från Hammarö till Göteborg avslås. Detta ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 11 oktober 2004

Viviann Gerdin (c)