Motion till riksdagen
2004/05:Fö20
av Maria Öberg m.fl. (s)

med anledning av prop. 2004/05:5 Vårt framtida försvar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om testregion norr.

Motivering

Inför det kommande försvarsbeslutet är det nödvändigt att förbandsorterna kompenseras med nya jobb vid en eventuell nedläggning av den militära verksamheten. En sådan ort är Arvidsjaur. Det är av stor vikt att kommunledningarna i berörda kommuner får ett stort inflytande över och kan påverka de ersättningsjobb som kommunerna skall erhålla. Effekten av en nedläggning av militär verksamhet och att inte erhålla ersättningsjobb kan vara skillnaden mellan att ett samhälle överlever och utvecklas eller avbefolkas.

Karl Leifland har i sin utredning SOU 2004:77 lyft fram starka argument för de utvecklingsmöjligheterna som finns i norra Sverige och speciellt i Norrbotten. Den viktigaste "infrastrukturen" finns helt gratis utan några investeringskostnader: snö, mörker och kyla. Det finns ett stort intresse från övriga Europa, men även länder utanför Europa, att kunna bedriva övnings- och testverksamhet i norra Sverige. Redan idag finns en omfattande biltestverksamhet där företag gjort stora investeringar i testanläggningar.

En utveckling av den internationella militära test- och övningsverksamheten i Sverige måste vara förenlig med den svenska säkerhetspolitiska linjen och gagna svenska intressen. Det finns ett stort intresse för sådan verksamhet från andra länder. En rätt utvecklad övnings- och testverksamhet skulle kunna göra Sverige till en aktiv och solidarisk bidragsgivare för internationell krishantering och fredsfrämjande uppgifter. Det bidrar även till en kostnadseffektiv höjning av Försvarsmaktens internationella insatsförmåga att samverka med andra länder i fredsfrämjande operationer.

En ökad test- och övningsverksamhet skulle bidra till positiva sysselsättnings-, tillväxtpolitiska och samhällsekonomiska effekter. Åtgärderna skulle i första hand beröra norra Sverige där glesbefolkade områden, klimatet tillsammans med militära utbildningsplattformar skapar unika förutsättningar för militär test- och övningsverksamhet.

Det är angeläget att skyndsamt identifiera de uppenbara synergieffekter som finns i regionen: den militära övnings- och testverksamheten, den civila testverksamheten inom bilbranschen, utprovning av tågvagnar och annan järnvägsutrustning samt verksamheten vid Rymdbolagets raketbas vid Esrange i Kiruna.

RFN i Vidsel har en unik utvecklingspotential genom sitt geografiska läge, glesbefolkade område, och ett luftrum utan flygtrafik som saknar sin motsvarighet i Europa. En ökad satsning och utveckling av Vidsel är viktigt för ett fortsatt samarbete med Esrange samt bidrar till att förstärka förmågan att verka i subarktisk miljö.

Att säkerställa Vidsel som provplats genom en aktiv marknadsföring skulle skapa goda förutsättningar för nyanställningar av tekniker, ingenjörer m.m. och vidmakthålla en hög teknisk kompetens.

Det är viktigt att varje del i testregionen ses som en viktig del i en helhet för framtida övnings- och testverksamhet i Norrbotten.

De ersättningsjobb som måste sättas in i t.ex. Arvidsjaur bör ta fasta på uttalanden i Leiflands utredning och i samarbete med berört kommunalråd se till att de möjligheterna förverkligas och ersätter de jobb som går förlorade genom en eventuell nedläggning av den militära verksamheten i t.ex. Arvidsjaur.

Stockholm den 11 oktober 2004

Maria Öberg (s)

Lennart Klockare (s)

Kristina Zakrisson (s)

Birgitta Ahlqvist (s)

Karin Åström (s)

Birgitta Gidblom (s)