Motion till riksdagen
2004/05:Fö19
av Rune Berglund och Gunnar Sandberg (s)

med anledning av prop. 2004/05:5 Vårt framtida försvar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om extra åtgärder utöver traditionella regionalpolitiska insatser.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att under lång tid följa upp och utvärdera uppsatta mål och insatser.

Motivering

I proposition 2004/05:5 Vårt framtida försvar föreslår regeringen att Östersunds garnison skall avvecklas i sin helhet, all försvarsverksamhet skall upphöra. Den militära närvaron har under lång tid varit omfattande i Jämtlands län och har satt stark prägel påÖstersund som garnisonstad.

Om förslaget genomförs innebär det stora omställningar såväl för försvarsanställda som för de företag och organisationer som haft olika servicefunktioner och andra stödjande uppgifter så att verksamheten har kunnat bedrivas på ett effektivt och rationellt sätt. Det kan handla om cirka 1 400 personer som sägs upp eller förflyttas till andra orter. Vi vet inte idag exakt hur många som indirekt förlorar sina jobb, men det kan vara minst lika många.

Det kommer att påverka Östersunds kommun på olika sätt under lång tid med minskat skatteunderlag, tomma bostäder och lokaler samt befarad ökad arbetslöshet. Till saken hör att Östersund inte har tillgång till någon alternativ arbetsmarknad för dagpendling. Att Östersunds garnison läggs ner i ett enda slag är en drastisk och dramatisk åtgärd med tanke på att det drabbar en kommun med endast 58 000 innevånare och ett län med 127 000 innevånare.

I propositionen säger regeringen att man har för avsikt att kompensera garnisonens avveckling genom att ta det regionalpolitiska ansvaret inom annan statlig verksamhet, genom stöd till olika tillväxt- och utvecklingsprojekt, stöd till befintlig näringsverksamhet samt genom förstärkning av det kommande Mittuniversitetets insatser. Exempelvis skulle Östersund kunna etableras som ett internationellt vintersportcentrum. I kommunen finns också goda förutsättningar för att utveckla verksamhet inom miljöforskning för till exempel fordon.

Det behövs en kombination av beprövade regionalpolitiska insatser och ett nytänkande. Vi vet att utlokalisering av statlig verksamhet har fungerat bra och har nått de regionalpolitiska resultat man eftersträvat. Vi har flera exempel på det i Sundsvallsregionen i vårt grannlän Västernorrland. Det är nödvändigt att Östersund får den typen av statliga insatser utöver det som anges i propositionen. Det är viktigt att skapa förutsättningar men lika viktigt är att kombinera det med fysisk förflyttning av statlig verksamhet, där man på förhand vet att det skapas ett antal arbetstillfällen.

I den privata sektorn behövs särskilda åtgärder för att stimulera småföretag och entreprenörer till utveckling och utökad verksamhet. Vår bedömning är att det behövs kraftfullare åtgärder än de traditionella företagsstöden, i varje fall under en period. Någon typ av tillfällig form av särskild skattereduktion bör prövas för att snabbt påverka arbetsmarknaden mot ökad sysselsättning i Östersundsregionen för att motverka de starka negativa effekter den militära avvecklingen medför.

I Jämtlands län finns många entreprenörer och småföretagare inom turism, tjänstesektor, tillverkningsindustri och småskalig livsmedelsproduktion. Inom dessa sektorer skulle kraftfulla åtgärder kunna ge snabba sysselsättningseffekter med den typen av stimulans.

Det är också viktigt att statens egna institutioner på plats får de resurser som krävs för en uthållig uppföljningsverksamhet. De regionalpolitiska mål och insatser som avser kompensation för en nedläggning av Östersunds garnison bör kunna utvärderas och justeras i många år.

Stockholm den 11 oktober 2004

Rune Berglund (s)

Gunnar Sandberg (s)