Motion till riksdagen
2004/05:Fö17
av Sven Bergström (c)

med anledning av prop. 2004/05:5 Vårt framtida försvar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att riksdagen skall besluta om Försvarsmaktens grundorganisation.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett nytt förslag till Försvarsmaktens grundorganisation måste tas fram.

Motivering

Regeringen gav Arbetsgruppen Grundorganisation (AG GRO) tydliga direktiv såväl när det gäller rationell och effektiv verksamhet vid de framtida förbanden som att regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska hänsyn skulle beaktas i gruppens arbete. När underlagsmaterialet till propositionen, liksom själva propositionen "Vårt framtida försvar" (prop 2004/05:5) nu föreligger tvingas man konstatera att direktiven inte har följts. Något som företrädare för arbetsgruppen ocksåöppet har medgett.

Arbetet inom AG GRO har bedrivits under uppseendeväckande sekretess och utan insyn. Ingen remissbehandling av det material som utarbetats har skett. Underlagsmaterialet är inte kvalitetssäkrat och måste betraktas som undermåligt. Ändå har regeringen fullt ut använt sig av AG GRO:s material i sin proposition. Detta är uppseendeväckande.

I propositionen föreslår regeringen dessutom att beslutet om Försvarsmaktens grundorganisation inte, som planerat, ska fattas av riksdagen, vilket är synnerligen anmärkningsvärt. Att mitt i en process byta principer för beslutsfattandet är inte acceptabelt ur demokratisk synvinkel. Förslaget bör därför avslås. Detta bör ges regeringen till känna.

I denna motion vill jag särskilt lyfta fram det faktum att AG GRO, liksom regeringen i propositionen, vill lämna mer än halva Sverige tomt när det gäller militär verksamhet. Blir propositionen verklighet lämnas hela Sverige mellan Uppsala och Luleå utan regementen eller militära utbildningsplattformar. Detta skulle måhända vara acceptabelt om det fanns sakskäl för en sådan förändring, men såär inte fallet. Klart är däremot att såväl försvarsviljan som förutsättningarna att rekrytera personal till försvaret skulle påverkas mycket negativt om en stor del av landet överges av Försvarsmakten och töms på militär verksamhet.

Såväl den väl sammanhållna garnisonen i Östersund som jägarregementet K4 i Arvidsjaur bedriver en väl fungerande och effektiv utbildnings- och övningsverksamhet. Eftersom det dessutom klart sägs i direktiven att de berörda lokala arbetsmarknadsregionernas sårbarhet ur regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska synvinklar skulle beaktas - och detta uppenbarligen inte på något sätt har skett - kan varken underlagsmaterialet från AG GRO som resonemangen i propositionen tjäna som beslutsunderlag när det gäller Försvarsmaktens grundorganisation. Riksdagen måste därför från regeringen begära ett nytt förslag till grundorganisation. Detta bör ges regeringen till känna.

Kostnaderna för att flytta militär verksamhet och bygga upp den på annan ort får inte underskattas. Ändå vill såväl AG GRO som regeringen lägga ned de militära skolorna i Östersund och jägarutbildningen i Arvidsjaur och bygga upp samma verksamhet på annan plats. Att göra så förefaller inte vara någon besparing utan i högsta grad kostnadsdrivande.

Såväl verksamheten som förutsättningarna i såväl Östersund som Arvidsjaur stämmer väl överens med det svenska försvarets framtida inriktning. Kompetensen att utbilda för internationella insatser är hög och här finns ypperliga övningsförutsättningar.

Inte heller tas tillräckliga miljöhänsyn i propositionen. Medan övningsmöjligheterna i södra Sverige blir allt mer begränsade kan konflikter med civila intressen lättare undvikas i norra delen av landet. Såväl i Östersund som i Arvidsjaur är skjutfälten miljöprövade och godkända, medan så inte är fallet på flera av de orter som föreslås få finnas kvar.

Omfattande investeringar har under senare år gjorts i såväl Östersund som i Arvidsjaur. Det vore slöseri med skattebetalarnas pengar att inte ta gjorda investeringar till vara. I Östersund försvinner 1 250 årsarbetskrafter och i Arvidsjaur ca 200 årsarbetskrafter om förslaget om nedläggning skulle bli verklighet. Det är inte svårt att inse att detta riskerar att medföra mycket svåra problem på de lokala arbetsmarknaderna. Såväl Östersund som Arvidsjaur har en förhållandevis mycket hög andel sysselsatta inom Försvarsmakten i förhållande till det totala antalet sysselsatta. Detta skulle AG GRO beakta i sitt arbete, men så har uppenbarligen inte skett.

Ett nytt förslag till Försvarsmaktens grundorganisation måste mot denna bakgrund utarbetas. I detta förslag ska såväl de rationella produktionsförutsättningarna som regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska hänsyn vägas in. Likaså måste förslaget inriktas på att militär närvaro i hela landet även i framtiden.

Stockholm den 11 oktober 2004

Sven Bergström (c)