Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett generellt krav på att processorienterat arbetssätt bör riktas till samtliga statliga myndigheter.
Utvecklingen i vårt samhälle ger vid handen att medborgarna ställer allt större krav på effektivitet och tillgänglighet i offentlig verksamhet. Detta ställer krav såväl på kommuner och landsting som på våra statliga myndigheter. Ett sätt att möta dessa krav är arbetet med 24-timmarsmyndigheten. Men mycket återstår att göra.
Ett bevisligen bra resultat når de statliga myndigheter som tydligt arbetat med processorientering och "kundorientering". Högskoleverket är ett sådant exempel. Där nåddes betydligt högre effektivitet och väntetiderna minskade. Det visar sig även att en processorienterad organisation också kommer till rätta med problem med hög sjukfrånvaro och begreppet nöjda medarbetare blir en realitet.
Regeringen har ju ökad effektivitet som generellt krav på statliga myndigheter. Regeringen har också en ambition att sänka sjukfrånvaron inom den statliga verksamheten. Poängen med processorinteringen är ju att fler mål kan uppnås samtidigt, t. ex. ett ökat välbefinnande för medarbetarna.
I ett sådant arbetssätt utgår man också ifrån kundens/medborgarens krav och förväntningar på verksamheten. Myndigheten/verket måste då göra regelbundna mätningar av konsumenten/medborgarens uppfattning om verksamheten. Resultaten av dessa mätningar visar var förbättringar behöver göras och resultatet blir både nöjdare finansiärer, dvs. medborgare, och nöjdare medarbetare. Regeringen bör med större tydlighet än idag via regleringsbrev ålägga statliga myndigheter och verk att arbeta på ett processinriktat sätt.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Berit Högman (s) |