Motion till riksdagen
2004/05:Fi272
av Barbro Hietala Nordlund och Kurt Kvarnström (s)

ISO


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om på vilket sätt en eventuell översyn kan göras av för- och nackdelar för statliga verk med en certifiering enligt ISO-standard.

Motivering

Kvalitetssäkring, kvalitetsarbete och kvalitetsledning sker i dag inom stora delar av näringslivet såväl nationellt som internationellt. Det handlar om att på ett systematiskt sätt skapa ordning och utveckla verksamheten ur både kund- och miljöperspektiv.

I dag finns ca 600 000-650 000 certifikat på standarderna ISO 9001 och 14001 i världen. Av dem finns omkring 5 000 i Sverige. Uttalade kundkrav har medverkat till att omfattningen är så stor. Det är en form av kvalitetssäkring som skapar tilltro genom att kundens krav hanteras systematiskt och effektivt.

För kvalitetsledning (ISO 9001) har åtta principer fastställts, som mycket väl skulle kunna tillämpas/användas av de statliga verkens högsta ledning. Principernas rubriker är: Kundfokus - Ledarskap - Medarbetarnas engagemang - Processinriktning - Systemangreppssätt för ledning - Ständig förbättring - Faktabaserade beslut - Ömsesidigt fördelaktiga relationer till leverantörer. Det kvalitetsarbete som pågår i dag för bl a 24-timmars myndigheten skulle naturligt kunna kopplas till certifieringskriterierna.

En översyn bör genomföras för att analysera vilka för- och nackdelar statliga verk kan ha av certifiering med SS-EN ISO 9001 (kvalitetsledning), 14001 (miljöledning) och AFS 2001:1 (internt miljöarbete).

Stockholm den 29 september 2004

Barbro Hietala Nordlund (s)

Kurt Kvarnström (s)