Motion till riksdagen
2004/05:Fi269
av Kenth Högström m.fl. (s)

Metoder för reklamskattens avskaffande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avveckling av reklamskatten skall inledas.

Motivering

När reklam i tidningar, tidskrifter och i annonsblad belades med särskild skatt år 1972, var motivet att dra in pengar till staten från lönsamma tryckalster till att omvandlas till stöd för det tryckta ordet i den del av dagspressen som hade svårt att överleva kommersiellt. Presstödet föddes och har haft stor betydelse för att bevara mångfalden inom tidningsbranschen.

Men allteftersom andra annonsbärare har utvecklats under de senaste två decennierna, som t.ex. kommersiell TV, kommersiell radio, Internet och andra slags tryckta alster som inte behöver erlägga reklamskatt, har konkurrensen om annonsvolymer ökat kraftigt, med påföljd att dagspress och tidskrifter har tappat volym till de andra medierna.

Reklamskattereglerna snedvrider således konkurrensen och missgynnar de medier som kan betraktas som banérförare för det offentliga samtalet och den offentliga debatten, dvs. dagspress och tidskrifter.

Alla politiskt initierade har hört minister efter minister av skiftande partitillhörighet likt ett mantra upprepa löftet om att påbörja avvecklingen av reklamskatten, liksom utredningar, remissinstanser och riksdagsutskott.

Men inget händer i praktiken. Varje löfte och varje initiativ har grusats av det för dagen gällande statsfinasiella läget som inte ansetts ge utrymme för en avveckling. Oavsett hur bra eller dåligt det vid varje tillfälle varit. Denna brist på prioritering kan man möjligen stå ut med om målet och vägen vore stakad. Men såär inte fallet i denna budget. När väl det statsfinansiella läget medger en avveckling och frågan är mogen att prioriteras kan avvecklingen ske i etapper, nämligen från dagens modell där dagspressen får ett grundavdrag på 12 miljoner kronor och tidskrifterna 6 miljoner kronor till ett helt avvecklande med några års stegvisa grundavdragshöjningar på vägen fram. En sådan tydligt stakad väg skulle välkomnas av hela tidnings- och tidskriftsbranschen, skapa mer likvärdiga konkurrensvillkor och ytterst skapa respekt för det parlamentariska systemets förmåga att leverera förverkliganden av utställda löften.

Stockholm den 1 oktober 2004

Kenth Högström (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Anders Bengtsson (s)