Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avveckling av reklamskatten fortsätter enligt tidigare riksdagsbeslut.
Under riksdagens sommaruppehåll har reklamskatten blivit aktuell genom att en viss idrottsförening i Stockholmstrakten enligt uppgift undanlåtit att betala reklamskatt.
Reklamskatten infördes 1971 för att finansiera presstödet. I en statlig utredning (SOU 1997:53) slogs fast att reklamskatten var omodern redan 1997. Den är också svårtillämplig för de skattepliktiga och förmodligen svårhanterlig även för skattemyndigheten. Reklamskatten skapar en orättvis konkurrenssituation mellan medierna. Så här ser reklamskatten ut idag:
Dagspressen betalar fyra procent i skatt på annonsintäkter som överstiger tolv miljoner kronor.
Tidskrifter betalar elva procent reklamskatt på annonsintäkter som överstiger sex miljoner kronor.
Gratistidningarna betalar elva procent reklamskatt på alla annonsintäkter.
Radio och TV är trots sina reklaminslag befriade från skatten.
Reklam på Internet beskattas inte.
Reklamskatten på trycksaker togs bort 1999.
Riksdagen har i full enighet givit regeringen i uppdrag att pröva frågan om att fasa ut reklamskatten och att påbörja en stegvis avveckling av skatten 2004. I skatteutskottets betänkande 2002/03:SKU11 slås fast: "Det råder en bred politisk enighet om att reklamskatten i sin helhet bör avskaffas."
Med motiveringen att "det inte heller nu föreligger förutsättningar för finansiering av sådana åtgärder" avvisar regeringen i årets budgetproposition det av riksdagen fattade beslutet om reklamskatten.
Regeringen borde nu följa riksdagens beslut och bereda plats för en fortsatt avveckling av reklamskatten.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Johnny Gylling (kd) |