Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att reklamskatten avvecklas.
Reklamskatten, som är en punktskatt, infördes år 1972 i syfte att förstärka presstödet och därigenom förhindra ytterligare nedläggning av dagstidningar. Skatten tas ut på annonser som avser reklam och för annan annons för vilken ersättning betalas, till exempel namnuppgift i telefonkatalogen.
För annons i allmän nyhetstidning är skattesatsen fyra procent av beskattningsvärdet och för övriga annonser, till exempel i veckotidningar, elva procent. Även utomhusreklam och filmreklam drabbas. Däremot tas inte denna skatt ut på radio, tv och Internet. Skatten är endast inriktad på reklam i Sverige för den svenska marknaden.
År 1999 avskaffades reklamskatt på trycksaker, så kallad direktreklam, främst för att skatten ansågs medföra allvarliga problem för små och medelstora tryckerier.
Reklamskatten till statskassan har varit föremål för två utredningar. Den senaste heter "Avskaffa reklamskatten". Så sent som i april år 2002 tillkännagav regeringen att den ansåg att skatten på reklam borde avvecklas, men skatten blev ändock kvar.
Vid uppvaktning hos EU-kommissionen har gjorts gällande att reklamskatten har inslag av statligt stöd, vilket kan snedvrida konkurrensen på reklammarknaden. Reklamskatten upplevs med rätta som orättvis, svår att tillämpa och konkurrenssnedvridande varför denna form av skatt bör avvecklas.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Anna Lilliehöök (m) |
Ewa Thalén Finné (m) |