Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beslut om Försvarsmaktens grundorganisation skall fattas av riksdagen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återremittera förslaget till grundorganisation.
Vänsterpartiet anser att det svenska militära försvaret fortlöpande skall anpassas till förändrade uppgifter och nya internationella förhållanden. Det kalla krigets slut och frånvaron av direkta militära hot mot Sverige innebär att en omstrukturering av Försvarsmakten är nödvändig. Med denna utgångspunkt är det nödvändigt att anpassa Försvarsmakten till den reella, minskade hotbilden mot Sverige bl.a. för att lösgöra resurser till andra viktiga verksamheter. Vänsterpartiets syn på försvarspropositionen i sin helhet finns i partimotion.
Vi vill yrka avslag på regeringens förslag att beslut om Försvarsmaktens grundorganisation inte skall fattas av riksdagen.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
I regeringens anvisningar till den arbetsgrupp som skulle ta fram underlag för den framtida förbandsorganisationen framhölls bl.a. att skälen till varje förslag eller förändring klart skulle kunna utläsas och vara kostnadsberäknade. Man skulle också klart kunna se vilka förändringar som på sikt skulle ge lägre driftskostnader. Hittills har mycket kritik framkommit, dels för att det finns brister i de ekonomiska analyserna och dels för att de olika övnings- och skjutfältsförutsättningarna är mycket schematiskt redovisade.
I Värmland föreslås att flera verksamheter flyttas. Det gäller A 9 som ska omlokaliseras från Kristinehamn till Boden, Försvarsmaktens logistik (FMLOG) som ska omlokaliseras från Karlstad till Stockholm och Försvarsmaktens sjukvårdscentrum (FSC) som föreslås omlokaliseras från Hammarö till Göteborg.
I propositionen redovisas minskade hyreskostnader men ocksåökade investeringsbehov till följd av förändringar av grundorganisationerna. Vi skrev inledningsvis att en förändring av försvarsorganisationen är nödvändig. Det är dock svårt att få en total bild av den eventuella besparing som en flytt av olika verksamheter skulle ge upphov till. Vi menar att underlag saknas för att göra jämförelser mellan olika alternativ och därmed saknas en trovärdig argumentation för omlokalisering från en ort till en annan. Det finns därför skäl att återremittera propositionen i denna del.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 11 oktober 2004 |
|
Marie Engström (v) |
Peter Pedersen (v) |