Motion till riksdagen
2004/05:Fö33
av Lars Lindén och Ulrik Lindgren (kd)

med anledning av prop. 2004/05:43 Försvarsmaktens grundorganisation


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Försvarsmakten uppdraget att ta fram ett nytt förslag till grundorganisation.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i det nya förslaget till grundorganisation låta en oberoende instans genomföra en kostnadskalkyl för flyttningar av verksamheter och för framtida nya driftskostnader i förhållande till att ha dessa kvar samt beräkna de regionalpolitiska ekonomiska konsekvenserna för de olika alternativen.

Motivering

Regeringens proposition 2004/05:5 Vårt framtida försvar är ett bra dokument som uttrycker väl genomtänkta motiv till hur Försvarsmakten skall kunna anpassas till ett modernt försvar i ett nytt Europa. Ambitionen i propositionen är god. Dock kan man konstatera att de ekonomiska ramarna inte uppfyller ambitionerna särskilt när det gäller ökade internationella insatser. Det är viktigt att utöka dessa insatser bl.a. för att stärka vår egen säkerhet.

De framtida uppgifterna för Försvarsmakten förutsätter väl samövade förband. För att utbilda och upprätthålla dessa krävs tillräcklig kapacitet. Det som efterfrågas är flexibla marktrupper utbildade för strid.

Därför bör grundorganisationen byggas upp kring väl sammansatta garnisoner. Dessa blir kostnadseffektiva och har stor flexibilitet och kan växla mellan olika uppdrag. Östersunds garnison är ett exempel på detta. Här utbildas mekaniserat infanteri och logistikförband.

Regeringens proposition 2004/05:43 med förslag till Försvarsmaktens grundorganisation har inte följt de direktiv som togs fram inför utarbetandet av förslaget. Där står det bland annat att s.k. solitärer skall undvikas och att det är viktigt att bibehålla hela garnisoner. Man skulle även ta hänsyn till regionalpolitiska aspekter.

Propositionen har som mål att minska försvarets kostnader. Trots det medför regeringens förslag stora omlokaliseringar, nya och onödiga investeringar och därmed också troligtvis kommande högre drifts- och hyreskostnader.

Vid Östersundsgarnisonen har man gjort investeringar i storleksordning 450 miljoner kronor under senare tid. Garnisonen har en hög standard och har kapacitet att utöka sin verksamhet utan direkta investeringar.

För Östersunds kommun och Jämtlands län har försvarets verksamhet stor betydelse. Garnisonen med sina 1 600 anställda och 1 250 värnpliktiga har ett stort inflytande på arbetsmarknaden i en kommun med 58 000 invånare. Därtill kommer de anhöriga.

Förslaget till grundorganisation bör omarbetas och det är lämpligt att en oberoende instans genomför en heltäckande och långsiktig kostnadskalkyl som inkluderar de regionalpolitiska ekonomiska konsekvenserna av olika alternativ.

Enligt ovanstående finns det inga övertygande skäl att avveckla Östersunds garnison i ett läge där Försvarsmakten, för att kunna genomföra internationella insatser, behöver just de utbildningsplattformar som garnisonen redan har. En avveckling av Östersunds garnison framstår som än mer olämplig och oklok med hänvisning till regionens svåra arbetsmarknads- och regionalpolitiska problem.

Stockholm den 11 november 2004

Lars Lindén (kd)

Ulrik Lindgren (kd)