Riksdagen beslutar att det nuvarande servicekontoret tillhörande Försvarsmaktens logistik fortsatt skall finnas kvar i organisationen och vara lokaliserat till Visby i enlighet med vad i motionen anförs.
Riksdagen beslutar att övrig serviceverksamhet för logistikverksamhet för Försvarsmaktens logistik i landet samordnas i en gemensam administrations- och serviceenhet och samlokaliseras med nuvarande serviceenhet i Visby i enlighet med vad i motionen anförs.
Riksdagen bör tydligt uttala att nuvarande serviceenhet för Försvarsmaktens logistik (FMLOG) i Visby ska finnas kvar i den framtida försvarsorganisationen. Samtidigt bör övrig serviceverksamhet för Försvarsmaktens logistik i landet samlokaliseras med Visbykontoret. I samband med presentation av försvarspropositionen sades att FMLOG:s enhet för ekonomi- och löneredovisning skall finnas kvar i Visby. Tidigare har ledningen för FMLOG deklarerat att de har för avsikt att avveckla all sin verksamhet på orter där övriga förband läggs ned. Osäkerhet tycks således råda om FMLOG:s verksamhet för framtiden. Vad jag nu erfar står ledningen fast vid avvecklingstanken och oron är stor för vad som händer med FMLOG:s servicekontor i Visby. Denna osäkerhet bör riksdagen i särskilt beslut skingra.
FMLOG:s servicekontor i Visby, som arbetar med ekonomi- och löneadministrativt stöd åt Försvarsmaktens förband i Mälardalsområdet, etablerades så sent som 2002. Etableringen var då ett led i regionalpolitiskt stöd och ersättningsjobb från förra försvarsbeslutet. Gotlands arbetsmarknad har fått kännas vid stora ansträngningar de senaste åren inte minst genom tidigare försvarsbeslut och nedläggningen av Flextronics.
För att säkerställa att servicekontorets verksamhet skall finnas kvar i Visby krävs därför att regeringen i ett regeringsbeslut, alternativt i regleringsbrevet till Försvarsmakten, anvisar att verksamheten skall finnas i Visby.
Servicekontoret i Visby har idag 66 årsanställda. Stora möjligheter finns också att utveckla verksamheten vid servicekontoret i Visby till att omfatta administrativt stöd för hela Försvarsmakten avseende ekonomi- och löneredovisning, rese- samt personalstödstjänst. Genom en samordning till Visby skulle besparingar kunna göras inom Försvarsmaktens stödverksamheten till förmån för kärnverksamheten.
Servicekontoret i Visby har idag de förutsättningar när det gäller kompetens, tekniska förutsättningar och ändamålsenliga lokaler som behövs för en utveckling och samlokalisering av den administrativa verksamheten inom FMLOG till Gotland. En samordnad enhet på Gotland skulle innebära 200-250 arbetstillfällen vilket skulle vara ett välbehövligt tillskott på den Gotländska arbetsmarknaden. Riksdagen bör därför besluta om en samlokalisering av FMLOG:s verksamhet till Gotland.
Stockholm den 11 november 2004 |
|
Agne Hansson (c) |