Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över ansvar och samordning av myndigheter för ett säkert hamnskydd vid svåra påfrestningar på samhället i fredstid.
Försvarsberedningen och regeringen gör bedömningen att ett väpnat angrepp i alla dess former från en annan stat direkt mot Sverige är osannolikt under minst en tioårsperiod samtidigt som kraven på förmågan att kunna hantera svåra påfrestningar på samhället i fredstid inte på något sätt minskat. De aktuella riskerna och hoten gör att åtgärderna för att få de bästa effekterna behöver vidtas inom de civila myndigheternas ansvarsområden än inom ramen för totalförsvaret.
I och med att Försvarsmakten lämnar delar av sin verksamhet i Göteborg har frågan om säkerheten för Göteborgs hamn väckts. Ett fullgott skydd för Sveriges största exporthamn och dess transportleder är en viktig uppgift som inom ramen för svåra påfrestningar på samhället i fredstid bör ses över. Beredskapen för kriser och terroraktioner i hamnar bör samordnas på bästa sätt.
Idag delas ansvaret för hamnar och transportleder mellan Polisen, Kustbevakningen och Sjöräddningen där den senare har samordningsansvar. Vid en kris leds räddningsinsatsen av en civil räddningsledare som kan inkalla militär hjälp vid behov. Samordningen mellan Polisen, Kustbevakningen och Sjöräddningen måste emellertid samordnas redan innan en kris, så som ett terroristhot, uppkommer för att på så sätt och efter bästa möjliga förmåga avvärja densamma.
Samordningen mellan de tre myndigheterna och respektive kommun bör ses över och organiseras så att ett fullgott skydd mot svåra påfrestningar i fredstid kan garanteras våra hamnar.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Gunilla Carlsson i Hissings Backa (s) |
|
Jan-Olof Larsson (s) |
Siw Wittgren-Ahl (s) |