Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av räddningshelikoptrar i Stockholms skärgård.
Stockholms skärgård är Sveriges största. Den är unik i världen. Den sträcker sig cirka 90 kilometer ut i Östersjön. Stockholms natursköna skärgård består av 30 000 öar, holmar och skär utefter Upplands och Södermanlands östersjökust - från Björkö-Arholma i norr till Öja-Landsort i söder.
För min del handlar en levande skärgård om mer än fina ord i högtidstal. Jag vill ha en levande skärgård året runt. Jag skulle kunna ta upp det stora problemet med fastighetsskatten som drabbar skärgårdsbefolkningen orimligt hårt, men i denna motion kommer jag att ta upp frågan om trygghet. Tryggheten gäller inte bara den bofasta befolkningen utan också alla de hundratusentals som vistas i Stockholms fantastiska skärgård främst under sommarmånaderna.
Det finns risk att Stockholms skärgård helt kommer att sakna räddningshelikoptrar. Var de närmaste räddningshelikoptrarna kommer att vara stationerade är svårt att i dagsläget få grepp om. De kommer av allt att döma inte att finnas i Stockholmsområdet. Om det händer något i Stockholms skärgård så kommer sannolikt räddningshelikoptrarna att komma från Visby, Sundsvall, Ronneby eller Linköping. Insatstiden, som är helt avgörande i många räddningssituationer, kommer att ligga på en timme eller mer.
På senare tid har ett antal olyckor och tillbud i Stockholms skärgård fått ett lyckligt slut tack vare att räddningshelikoptrar har funnits stationerade på Berga. Vid Estonia-katastrofen för tio år sedan kunde ett antal människoliv räddas av helikoptrarna på Berga.
Flera myndigheter är inblandade i denna räddningsverksamhet - till exempel Försvarsmakten, Sjöfartsverket och Luftfartsverket. När det kommer till kritan tycks det inte finnas någon samordning överhuvudtaget dem emellan. Detta kan, om det vill sig riktigt illa, komma att få till följd att Stockholms skärgård står helt utan räddningshelikoptrar.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |