Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att pröva förutsättningarna för statsbidrag till ombyggnad av slussen i Södertälje, byggande av flera avtappningsanordningar i Söderströmsområdet samt till ombyggnad och förstärkningar vid Hammarbyslussen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att initiera en länsstyrelsegemensam risk- och sårbarhetsanalys.
Riksdagen behandlade under föregående riksmöte de förslag som nu framförs i denna motion. Förslagen avslogs i första hand av formskäl då utskottet menade att det inte var en bra modell att ompröva vattendomar för att uppnå motionens syften. Då motionen inte i första hand ställde krav påändrade vattendomar utan på att utredningar och studier i första hand skulle genomföras är det angeläget att riksdagen på nytt får ta ställning till motionens förslag. De problem och farhågor som var aktuella under föregående år kvarstår och åtgärder framstår som än mer angelägna inte minst i ljuset av de accelererande klimatförändringar som gör att risken för häftiga regn med därav följande översvämningar bedöms öka.
En svår översvämning av Mälaren får allvarliga och kostsamma konsekvenser för samhället och den enskilde. Vägar, järnvägar, tunnelbanor, sjöfart, dricksvatten, avlopp, jordbruk, bostäder m.m. drabbas och risker finns också att el och tele slås ut. Att göra tillfälliga invallningar och pumpa bort vatten samt att utföra återställningsarbeten efter översvämningarna kommer att bli mycket kostsamt.
En möjlighet att förebygga skador till följd av en omfattande översvämning vore att bygga skyddsmurar vid stränder och bebyggelse etc., vilket emellertid skulle bli mycket kostsamt samtidigt som landskapsbilden lätt skulle förfulas. Klart mest kostnadseffektivt vore det därför att kunna öka på kapaciteten för avtappning från Mälaren till havet för att därigenom minska riskerna för översvämningar.
Vid en omedelbar risk för en svår översvämning finns möjligheter enligt räddningstjänstlagen och miljöbalken att frångå vattendomens normala regler för när och hur utsläpp från Mälaren till havet ska genomföras. Dessa möjligheter skulle i teorin kunna öka utsläppen genom Hammarbyslussen i Stockholm och Södertäljeslussen. Möjligheterna kan dock inte utnyttjas i praktiken utan kostsamma erosionsskyddande åtgärder.
Avtappningen genom Hammarbyslussen i Stockholm och Södertäljeslussen får således endast ske i begränsad omfattning - 70 kbm/sek - enligt vattendomen med hänsyn till de skador som annars kan uppstå vid slussarna och framförallt nedströms slussarna men även uppströms. Det innebär att slussarna för närvarande kan öppnas för utsläpp med endast ca en meter. En total öppning skulle medföra mycket omfattande erosionsskador med bl.a. risk för broras. Det finns emellertid möjligheter att via om- och tillbyggnader utöka avtappningskapaciteten.
Inom Sjöfartsverket finns planer på att förbättra för Mälarsjöfarten genom att bygga en ny och större sluss och samtidigt förstärka kanalen i Södertälje. Utsläppskapaciteten vid en ny sluss skulle öka från 70 kbm/sek till ca 400 kbm/sek, vilket innebär att den totala kapaciteten för utsläpp från Mälaren till Saltsjön ökar från 710 kbm/sek till 1040 kbm/sek. Det medför en sänkning av den beräknade högsta vattennivån för Mälaren med drygt en halv meter. Sänkningen kan kanske verka liten men har ändå en mycket stor betydelse vid en översvämningssituation samt vid planeringen av den riskhänsyn som då måste tas.
Utsläppsfrågorna bör också finnas med i bilden vid en framtida ombyggnad av Söderströmsområdet i Stockholm. För närvarande är den maximala totala utsläppskapaciteten i området 260 kbm/sek. Stockholms stad överväger att utöver nuvarande kapacitet även föra in behov av ytterligare ca 200 kbm/sek.
Hammarbyslussen kan av erosionsskäl endast i begränsad omfattning användas för utsläpp. En ombyggnad inklusive förstärkning av stränderna såväl uppströms som nedströms slussen är en förutsättning för en utsläppsökning, som skulle kunna innebära att kapaciteten ökar från 70 kbm/sek till ca 200 kbm/sek.
För att en realistisk bedömning ska kunna ske av dessa möjligheter måste ingående utredningar göras innan ställning kan tas till en ombyggnad. Stockholms stad planerar att göra en förstudie och sedan ta ställning till om en fördjupad utredning med eventuellt åtföljande ombyggnad är möjlig. Liksom för Söderströmsområdet är det inte rimligt att staden själv ska bära alla kostnader för den ombyggnad som det kan bli tal om. Regeringen bör initiera och ge stöd till en länsstyrelsegemensam risk- och sårbarhetsanalys för hela
Mälardalen när det gäller höga flöden.
Om dessa tre om- och tillbyggnader förverkligades, skulle risken för översvämningar av Mälaren kraftigt minska. Den nuvarande beräknade högsta översvämningen på ca en meter skulle då stanna vid någon eller några decimeter. En sådan lösning skulle ge enbart kostnadseffektiva fördelar jämfört med andra tänkbara alternativ.
En förbättring av utsläppen från Mälaren till havet är av stort värde för hela samhället inom hela Mälarområdet. Det är därför rimligt att regeringen prövar förutsättningarna för ett statligt ekonomiskt stöd till ombyggnad av slussen i Södertälje, byggande av flera avtappningsanordningar i Söderströmsområdet samt ombyggnad och förstärkning vid Hammarbyslussen.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Sven Gunnar Persson (kd) |