Motion till riksdagen
2004/05:Fö228
av Berit Jóhannesson m.fl. (v)

Ökade befogenheter för Kustbevakningen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Kustbevakningen rätt att utfärda ordningsbot.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Kustbevakningen rätt att ta alkoholutandningsprov i sjötrafiken.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kustbevakningen får rätt att göra kontroll av ålder, fart och nykterhet när det gäller framförandet av snöskoter/terrängfordon.

Motivering

Förra året lämnade vi in en motion om ökade befogenheter för Kustbevakningen. Motionen behandlades av justitieutskottet och resultatet presenterades i justitieutskottets betänkande Polisfrågor (bet. 2003/04:JuU15). I betänkandet står:

Utskottet har inhämtat att frågan om att låta Kustbevakningens tjänstemän utfärda föreläggande om ordningsbot alltjämt är under beredning i Regeringskansliet. Avsikten är att remittera en departementspromemoria i frågan under våren 2004.

Utskottet vill inte föregripa den pågående beredningen inom Regeringskansliet men vill understryka att det är angeläget att den aviserade promemorian remitteras under våren. Det saknas skäl för något uttalande från riksdagen.

Den i utskottets text aviserade promemorian har inte presenterats. Då frågorna i motionen är angelägna tar vi åter upp frågan.

Kustbevakningen har polisiära uppgifter

Kustbevakningens polisiära befogenheter anges i lag. Syftet med dessa är att kunna göra ingripande tidigt när polis inte finns tillgänglig. Det handlade till en början endast om skeden före en förundersökning s.k. förstahandsuppgifter enligt rättegångsbalken.

Lagen 1982:395 om Kustbevakningens medverkan vid polisiär övervakning (LKP) innehåller befogenheter bl.a. för att förhöra och gripa misstänkta samt företa viss husrannsakan. LKP:s katalog över brott som faller in under Kustbevakningens polisiära ansvar har successivt utökats, senast i och med Schengeninträdet.

Kustbevakningen är nu en av landets tre gränskontrollmyndigheter med självständigt ansvar för gränskontroll till sjöss. Man har ett nära samarbete med tull och polis. Från och med den 1 februari i år har Kustbevakningen fått rätt att inleda förundersökning vid olagliga utsläpp av olja och andra skadliga ämnen till sjöss.

I regleringsbrevet anger regeringen numera politikområdet Rättsväsendet som ett av sex politikområden där Kustbevakningen verkar. Kustbevakningen har alltså fortlöpande fått nya och mer kvalificerade polisiära uppgifter. Samarbetet med polis och åklagare har breddats och fördjupats. Kustbevakningens verksamhet är en del av det s.k. rättskedjeperspektivet. En strävan är att utvecklingen inom rättsväsendet skall ske samordnat utifrån ett helhetsperspektiv.

Vänsterpartiets syn är att man kan gå vidare för att utöka effektiviteten i rättskedjan, självfallet med bibehållen rättssäkerhet.

Det finns konkreta förslag där Kustbevakningens unika kompetens avseende verksamheter till sjöss bättre kunde utnyttjas samtidigt som polis och åklagare skulle kunna avlastas enklare ärenden. Kustbevakningen föreslås få rätt att utfärda ordningsbot. Detta förslag väcktes redan i "Åklagar­utredningen" (SOU 1992:61). Kustbevakningen har förklarat sig beredd att ta på sig denna uppgift. Det krävs dock ändring i rättegångsbalken och viss utbildning av personalen.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Kustbevakningen och polisen föreslås få rätt att ta rutinmässiga alkoholutandningsprov i sjötrafiken. Ett sådant förslag har lämnats i betänkandet Sjöfylleri (SOU 2001:30). Även i detta fall har Kustbevakningen förklarat sig beredd att ta på sig uppgiften. Men även detta förslag kräver en lagändring. Eftersom det redan finns en presumtionsregel för grovt sjöfylleri behöver frågan om provtagning inte nödvändigtvis avvakta hur det blir med promillegräns för enkelt sjöfylleri.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Kustbevakningen föreslås få rätt att göra kontroll av ålder, fart och nykterhet när det gäller framförandet av snöskoter/terrängfordon på de områden Kustbevakningen arbetar inom då havsvattnet är fruset. Kustbevakningen har i dag befogenheter att göra fartkontroller samt rapportera sjöfylleri när det gäller fartygstrafik enligt LKP, detta borde även kunna gälla framförande av snöskoter/terrängfordon. Men även detta förslag fordrar en lagändring. Att inte utnyttja dessa möjligheter att använda Kustbevakningen leder till att vissa, för säkerheten väsentliga, bestämmelser antingen inte alls beivras eller att man måste belasta polis och åklagare med dem, vilket numera kan synas onödigt.

Förslagen skulle totalt sett innebära en effektivisering i rättskedjan genom att polis och åklagare mer skulle kunna koncentrera sina resurser till sina prioriterade områden. Samhällsekonomiskt skulle de föreslagna ändringarna i Kustbevakningens befogenheter vara till gagn för skattebetalarna genom att samhällets resurser tillvaratas på ett effektivt sätt.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2004

Berit Jóhannesson (v)

Karin Thorborg (v)

Alice Åström (v)

Rolf Olsson (v)