Motion till riksdagen
2004/05:Fö224
av Lennart Beijer (v)

Svenska totalförsvaret


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning för att utarbeta riktlinjer för ett system med allmän plikt för kvinnor och män i det svenska totalförsvaret.

2 Motivering

Hotbilden mot Sverige har genomgått en radikal förändring. Ryska armén kommer sannolikt inte att invadera landet. Överhuvudtaget finns idag ingen ekonomisk eller militärpolitisk vinst med militära åtgärder i Europa. Därför ställs nu de militära resurserna om över hela den europeiska kontinenten. Varje land vill ha kvar en militär kapacitet och möjlighet att återupprusta, men tonvikten läggs på uppbyggande av ett system som kan utbilda militära insatsstyrkor att användas i FN-regi över hela jordklotet.

Den allmänna värnplikten för män finns kvar som princip, men ytterligt få unga män kommer att genomgå en militär utbildning.

Fördelarna med det gamla värnpliktssystemet var att landets unga män, utöver den rent militära utbildningen, lärde sig att tillsammans med många andra, utföra olika utbildningsinsatser, leva ihop i många dygn, ta hänsyn till andras behov och åsikter. På gott och ont tvingades man följa de militära reglerna och genomföra order från högre befattningshavare. Man fick på detta sätt en gemensam identitet och en gemensam kunskap om det militära försvaret, men också om ett gemensamt ansvarstagande i allmänhet.

Ett pliktsystem i dagens moderna samhälle har möjlighet att uppnå mycket mer än det gamla värnpliktssystemet. Väldigt få i årskullen behöver genomgå rent militär utbildning. De flesta, eller 90 %, kommer att få utbildning i hur hela samhället fungerar; om sårbara system som vattenförsörjning och avlopp, elförsörjningens komplicerade problem, sjukvårdens olika behov. Även andra känsliga samhälleliga inrättningar, särskilt känsliga industrier och inte minst hur man klarar olika terrorliknande angrepp mot alla dessa sektorer skulle kunna ingå. Det skulle bli en utbildning för unga människor, som de har som grund för sitt agerande i resten av livet. Utöver teoretisk utbildning och direkta kunskaper om samhällets funktion, kan pliktsystemet innehålla praktik både inom barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård. I dagens samhälle där renässansmänniskan inte står högt i kurs utan den renodlade experten främst premieras skulle en pliktverksamhet som skissas här kunna ge en inblick i olika samhällsområden.

Jag föreslår att riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning för att utarbeta riktlinjer för ett system med allmän plikt för kvinnor och män i det svenska totalförsvaret.

Sektorstänkandet i stat och kommuner skapar redan i dag stora hinder för att få till ett gemensamt agerande i händelse av större eller mindre kriser i samhällsfunktionerna. Kommande generationers beslutsfattare på olika nivåer skulle, med en inblick i och kunskap om olika sektorers verksamhet, kunna identifiera problem och lösa dem på ett betydligt bättre sätt än i dag.

Det finns stora fördelar med ett pliktsystem, som inrollerar både unga män och kvinnor i en gemensam förståelse av samhällets grunder. Den individuella livsstilen bryts en gång i livet, där man tvingas ta hänsyn till många andra människor och där man måste följa vissa regler för att klara sina uppgifter och för att upprätthålla god stämning i kollektivet. Svenskfödda och invandrade i första och andra generationen får möjlighet att arbeta och leva tillsammans. Det allmänna pliktsystemet stärker integrationen.

Vi tror att det nu är dags att börja diskutera ett framtida allmänt pliktsystem gällande för både kvinnor och män. Vårt samhälle behöver någon gemensam sammanhållande funktion och det vore ett stort steg framåt att ge alla ungdomar någon gemensam identitet.

Stockholm den 1 oktober 2004

Lennart Beijer (v)