Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda förutsättningarna för att genomföra internationell tjänstgöring.
Politiskt ställs ökade krav på Försvarsmaktens insatsförmåga, främst avseende internationella insatser. Vid en övergång till insatsförsvar med ökade internationella ambitioner är det av stor vikt att skapa goda förutsättningar för dem som deltar i utlandsinsatserna. Skyldigheten för officerare att tjänstgöra internationellt måste också avspegla sig i avtal och attraktiva villkor.
Sedan mitten av 90-talet har facket försökt att få till stånd ett avtal som ger officerarna bättre stöd och villkor. Menar staten allvar med att vara en bra arbetsgivare krävs att politikerna följer upp beslutet om internationell tjänstgöringsskyldighet för officerare genom att sätta press på Arbetsgivarverket och Försvarsmakten att träffa ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal ökar tryggheten och skapar bättre förutsättningar för alla som deltar i internationella uppdrag.
Internationella uppdrag medför påfrestningar på individen och dess sociala situation. En undersökning från TEMO, genomförd i december 2003 på uppdrag av Officersförbundet, visar att åtta av tio officerare levde under stress under sin utlandstjänstgöring. Sju av tio uppgav att familjen upplevde påfrestningar under utlandstjänstgöringen.
Mot bakgrund av bland annat nämnda undersökning är det angeläget att utreda hur man kan skapa bästa möjliga förutsättningar och klara villkor för såväl officerare som anhöriga under tiden för internationell tjänstgöring.
En utredning bör bland annat ta upp möjligheten till kompletterande försäkringslösningar vid internationell tjänstgöring. I dag gör många försäkringsbolag undantag för arbete i en krigssituation vilket medför att en person som genomför internationell tjänstgöring och dennes familj riskerar ha sämre försäkringsskydd under tjänstgöringstiden. Vidare bör en utredning se över föräldraförsäkringssystemet. Det måste vara möjligt för en hemmavarande förälder att arbeta mindre under tiden för internationell tjänstgöring. En utredning bör vidare titta på möjligheterna att via skattelagstiftningen skapa bättre förutsättningar för hemmavarande part, exempelvis genom att möjliggöra skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Hemmavarande part bör även ha möjlighet att erhålla tjänstledighet under tiden för internationell tjänstgöring. Även denna fråga bör ingå i en utredning.
Skyldigheten att arbeta internationellt ställer ökade krav på staten som arbetsgivare. Staten måste ta ett helhetsansvar och se över förutsättningarna för den internationella tjänstgöringen. En utredning bör även studera de villkor och förutsättningar som finns i andra länder. Inte minst de system som finns i de andra nordiska länderna bör studeras, framför allt för det fall att ett ökat samarbete med Finland i fråga om internationella insatser blir verklighet.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Elizabeth Nyström (m) |
Jeppe Johnsson (m) |