Motion till riksdagen
2004/05:Fö208
av Annelie Enochson (kd)

Komplettering till värnplikt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa möjligheten att välja ett solidaritetsår i stället för värnplikt.

Motivering

Det svenska samhället lider brist på tid för vanlig medmänsklighet. Våra äldre blir allt mer isolerade och ingen hinner med att prata med dem eller lyssna in deras syn på saker och ting. Många av våra barn önskar inget högre än att föräldrarna eller förskolefröken skall lyssna just på deras historia. Ungdomar behöver få mera tid för att reflektera över vad som är livets mening och vad som är viktigt i tillvaron.

Den allmänna värnplikten omfattar idag drygt 15 procent av en åldersklass av unga män och kvinnor. En åldersklass är cirka 107 000 män och kvinnor. Förra året togs 37 procent av männen ut till värnpliktstjänstgöring medan 1 procent fick fullgöra civilplikt. För kvinnorna är värnplikten frivillig. Cirka 2 procent mönstrade och 1 procent togs ut till militärtjänst. De flesta gör värnplikten frivilligt och många får inte ens göra den på grund av bristande ekonomi inom Försvarsmakten. En utveckling av värnpliktssystemet är på sin plats.

En möjlighet borde finnas att komplettera den allmänna värnplikten med ett solidaritetsår. Att välja att använda tiden mellan gymnasiet och yrkesliv/universitet för att hjälpa samhället med alla de extra händer som behövs till vård, skola och omsorg.

Med ett solidaritetsår skulle ingen gammal människa behöva se sommaren genom fönstret. Hemtjänsten skulle få fler händer till det allra nödvändigaste. Läxhjälpen i skolan skulle bli en självklarhet. Och en extra storebror eller storasyster skulle alltid finnas på dagis.

Ett solidaritetsår handlar om extra hjälp och medmänsklighet och inte ersättande av befintlig personal. Detta skulle också kunna ge våra ungdomar ovärderlig erfarenhet och kunskap inför vuxenlivet.

Stockholm den 27 september 2004

Annelie Enochson (kd)