Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen arbetar för ett internationellt förbud mot användandet av utarmat uran i projektiler.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen arbetar för ett internationellt förbud mot användandet av utarmat uran som förstärkningsskydd i bepansrade fordon.
Utarmat uran är en restprodukt som uppkommer när naturligt uran anrikas till vapenuran eller kärnbränsle. Den har en relativt låg radioaktivitet. Betydligt lägre än utbränt uran som är avfall från kärnkraftverk. Anledningen till att det utarmade uranet används i projektiler och som skydd är att den har en hög densitet, dvs. täthet och tyngd. Den egenskapen gör den effektiv som pansarbrytande ammunition tillika som skydd mot pansarbrytande ammunition.
En odetonerad projektil med utarmat uran avger relativt lite strålning och då mest i form av alfastrålning. Man kan få skador om man t.ex. bär den direkt mot huden. Man kan lätt undvika slika skador genom att bära gummihandskar. Den största faran med utarmat uran är, vad vi vet i dag, den oxidering till uranoxid som sker i samband med detonation. Små partiklar som man sedan via inandning eller sår får in i kroppen. Den alfastrålning som i fast form är lätt att hålla ifrån sig kan vara ödeläggande att få in i kroppen.
Alfastrålningen är ca 20 gånger starkare än gammastrålning. När en radioaktiv partikel sätter sig på en bestämd del i organismen framkallas omedelbart en negativ påverkan och kan resultera i tumörer, leukemi och mycket annat. Skador kan även överföras genetiskt till kommande generationer genom att arvsmassan skadats.
Under det s.k. första Gulfkriget användes omkring 700-800 ton utarmat uran i projektiler. Med den konflikten som start har sedan utarmat uran använts såväl på Balkan som i Afghanistan och det pågående kriget i Irak. Trots att vetskapen om vilka faror radioaktiv strålning kan innebära för människor och natur är väl spridd används det alltså i stor omfattning. Anledningen till detta är ekonomiskt, ety materialet är betydligt billigare än alternativen, då främst volfram.
Vänsterpartiet anser att regeringen i de relevanta internationella forum Sverige är representerat i skall verka för att FN skall besluta om ett globalt förbud för användande av utarmat uran i projektiler.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
När utarmat uran används som skydd, för t.ex. stridsvagnar, ligger faran för kontaminering i den oxidering och fragmentering av det utarmade uranet som sker i samband med att fordonet beskjuts. Vänsterpartiet anser att regeringen i de relevanta internationella forum Sverige är representerat i skall verka för att FN skall besluta om ett globalt förbud för användande av utarmat uran som förstärkningsskydd på stridsfordon.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Berit Jóhannesson (v) |
|
Karin Thorborg (v) |
Alice Åström (v) |
Sermin Özürküt (v) |
Sven-Erik Sjöstrand (v) |