Motion till riksdagen
2004/05:Fö14
av Kenneth Johansson (c)

med anledning av prop. 2004/05:5 Vårt framtida försvar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag om att regeringen skall fatta beslut om den militära grundorganisationen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en omlokalisering av Artilleriregementet A 9 från Kristinehamn till Boden.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att s.k. "battle groups" lokaliserar sina övningar till Älvdalen.

Motivering

I regeringens proposition 2004/05:5 Vårt framtida försvar föreslås att det är regeringen, inte riksdagen, som ska besluta om framtidens militära grundorganisation. En sådan viktig fråga kräver en bred folklig förankring och det är, enligt min mening, helt nödvändigt med den analys, debatt och process som en riksdagsbehandling innebär. Jag anser att riksdagen ska avslå regeringens förslag i denna del och besluta att riksdagen ska ta besluten som rör den militära grundorganisationen.

I propositionen föreslås vidare bland annat att Artilleriregementet A 9 i Kristinehamn omlokaliseras till Boden. Detta är ett olyckligt förslag som får mycket allvarliga och negativa konsekvenser för verksamheten, kostar mycket att genomföra och drabbar berörd personal i Kristinehamn hårt. Dessutom kan övnings- och skjutfältet i Älvdalen få en sämre beläggning om omlokaliseringen genomförs. Jag föreslår därför att riksdagen avslår regeringens förslag i den del som rör en omlokalisering av Artilleriregementet A 9 från Kristinehamn till Boden.

Artilleriregementet A 9 ligger relativt nära Älvdalens övnings- och skjutfält. I Älvdalen kan erbjudas ett av Europas största skjutfält, vilket kan brukas av samtliga förekommande vapensystem inom Försvarsmakten. Kapacitet finns för stora komplexa övningar med många olika vapensystem och flygstridskrafter. Artilleriregementet nyttjar cirka 50 % av disponibel tid vid Älvdalens skjutfält, och är således den absolut största användaren av skjutfältet.

Älvdalens övnings- och skjutfält är Europas största och modernaste utbildningscentrum som ger utmärkta möjligheter för förvarets olika enheter att samöva. Skjutfältet är, som nämnts, stort och välutrustat. Sedan 1994 miljöprövat för 190 skjutdagar om året. Klimatet är att jämföra med det som råder vid polcirkeln, vilket gör att såväl tuffa vinterövningar som sommarutbildningar kan erbjudas. Anläggningarna inrymmer 895 sängplatser, möjlighet att producera 1.000 dygnsportioner, egen verkstad, smörj- och spolhall och mycket mer. 38 personer arbetar vid anläggningen.

Det finns en överkapacitet vid anläggningen och en stor potential för att utveckla verksamheten i Älvdalen. Artilleriregementet är en viktig "kund" för Älvdalens övnings- och skjutfält. De säger också att de är mycket nöjda med att förlägga sina övningar till Älvdalen. Om Artilleriregementet omlokaliseras till Boden, som också, på 130 mils avstånd, blir ledningsansvarig för verksamheten i Älvdalen, kommer sannolikt utnyttjandet av övnings- och skjutfältet att minska. Detta vore mycket olyckligt och ytterligare ett skäl att A 9 ska vara kvar i Kristinehamn.

Utredaren Carl Leifland har haft uppdraget att utreda möjligheten för utländsk trupp att öva i Sverige. Han har pekat på att anläggningen i Älvdalen ger goda förutsättningar för detta. Älvdalens övnings- och skjutfält pekas särskilt ut i detta sammanhang som lämpligt för artilleriförband.

Jag har tidigare motionerat i riksdagen om att regeringen borde gå på offensiven för att erbjuda Älvdalens resurser i det europeiska försvarssamarbetet och att den smått världsunika provytan bör utvecklas till basen i en nordisk alternativt europeisk vapenprovplats. Mina förslag, i denna del, har ännu inte behandlats av riksdagen. Framtida stridsgrupper inom ramen för EU:s begäran, så kallade "battle groups" om 1.500-1.800 soldater kan öva tillsammans i Älvdalen. Det är synnerligen viktigt att ha stora utrymmen i det fall att skarp ammunition används vid övningar med deltagande från olika nationer, då olikheter föreligger vad avser säkerhetsföreskrifter och skjutmetoder. Regeringen bör ges i uppdrag att aktivt medverka till att så kallade "battle groups" lokaliserar sina övningar till övnings- och skjutfältet i Älvdalen. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 11 oktober 2004

Kenneth Johansson (c)