Riksdagen avslår förslaget om skärpta bestämmelser om förvärv av lantbruksegendom i glesbygd.
Riksdagen beslutar att glesbygdsbestämmelserna i jordförvärvslagen slopas.
Regeringen föreslår att kravet på bosättning i glesbygd vid tillståndsfria förvärv skall skärpas. För tillståndsfrihet skall det krävas att förvärvaren sedan minst tolv månader är folkbokförd i glesbygd inom den kommun där egendomen är belägen. I Jordförvärvsutredningens betänkande SOU 2001:38föreslogs att glesbygdsbestämmelserna i stället skulle slopas.
Kravet på förvärvsprövning och boendeplikt vid försäljning och köp av fastigheter i vissa delar av landet innebär bl.a. en klar inskränkning i dispositionsrätten och egendomsskyddet. Säljaren har inte rätt att sälja till vem som helst och därmed gynnas köpare som redan är boende på en ort.
Erfarenheten visar att den nuvarande lagstiftningen på intet sätt bidrar till ökad bosättning. Boplikten leder ofta till att det är en befintlig markägare på orten som får köpa fastigheten till ett pris som, på grund av omständigheterna, långt understiger det pris som säljaren skulle ha erhållit om ingen förvärvsprövning funnits. Ännu mer befängt förefaller detta mot bakgrund av att en person som ärver fastigheten kan vara bosatt i exempelvis Stockholm eller utomlands. I konsekvensens namn borde regeringen även stoppa en sådan överlåtelse om inte arvtagaren bosätter sig på orten.
Vi delar emellertid Jordförvärvsutredningens uppfattning i denna fråga och föreslår att glesbygdsbestämmelserna slopas.
Däremot finns det skäl att göra en del förändringar i skogsvårdslagen som förhindrar s.k. klippare. Detta har också regeringen föreslagit.