Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetstagarrepresentanters inflytande vid bygg- och planprocessen.
Den nuvarande plan- och bygglagen (PBL) tillgodoser inte kraven på en tillräckligt effektiv beslutsprocess om man beaktar risker i arbetsmiljön. I PBL 9 kap. 5 § finns följande föreskrift: "Om byggnadsåtgärder som anges i 2 § första stycket 1-5 och som kräver bygganmälan avser arbetslokaler eller personalrum för verksamheter där arbetstagare skall utföra arbete för arbetsgivares räkning och det är känt för vilket slag av verksamhet utrymmena är avsedda, får byggnadsarbetena inte påbörjas förrän skyddsombud, skyddskommitté eller organisation som företräder arbetstagarna har fått tillfälle att yttra sig över åtgärderna."
Denna regel ger inte tillräckliga möjligheter för arbetstagarna att vid planeringen bidra med sina erfarenheter för att skapa en god arbetsmiljö. PBL som är under översyn bör i plan- och bygglagen ange berörda fackliga organisationer som berörda sakägare med väsentligt intresse när det gäller bygglov för lokaler avsedda för yrkesmässig verksamhet. plan- och bygglagen bör även skrivas om så att de fackliga organisationerna ges motsvarande inflytande vid nybyggnad av lokaler avsedda för yrkesmässig verksamhet som finns i arbetsmiljölagen när det gäller om- och tillbyggnader av arbetsplatser.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Sylvia Lindgren (s) |
Börje Vestlund (s) |