Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att dagens regler vad gäller statlig kreditgaranti för kooperativa hyresrättsföreningar överensstämmer med de behov som finns.
Som ett led i arbetet med att få bukt med bostadsbristen, har regeringen föreslagit förbättrade statliga kreditgarantier för bostadsbyggandet. För att ytterligare vässa detta instrument för bostadsförsörjningen, är det angeläget att även förbättra villkoren för kooperativa hyresrättsföreningar, vilka registrerats som allmännyttiga.
Riksdagen har i förordning (1991:1924) om statlig kreditgaranti för bostäder gett Bostadskreditnämnden (BKN) möjlighet att lämna kreditgarantier för de lån som kooperativa hyresrättsföreningar tar upp för nybyggnation eller förvärv av fastigheter för ombildning. Kreditgaranti lämnas för ett belopp som motsvarar högst 95 procent av ett långsiktigt hållbart marknadsvärde för fastigheten.
Det är viktigt att kooperativ hyresrätt enligt ägarmodellen får en rimlig chans att visa sina meriter och inte initialt hindras av onödiga finansieringsproblem. Detta gäller inte minst mot bakgrund av de omfattande utförsäljningar av allmännyttan som ägt rum i många kommuner.
Samtidigt som det finns ett växande behov av nya bostäder upplåtna med hyresrätt på flera orter i landet, ger nettokapitalkostnaderna tillsammans med drift- och underhållskostnaderna oftast en för hög årshyra. Med de nya förutsättningar som den kooperativa hyresrätten erbjuder öppnas helt nya möjligheter att hålla driftkostnaderna nere, samtidigt som det är föreningen själv som bestämmer över hur medlems- och upplåtelseinsatser skall kombineras med en rimlig årshyra.
Boverkets byggkostnadsforum har kunnat visa att det är fullt möjligt att producera nya ändamålsenliga bostäder till en årshyra runt 1 000 kr/kvm. Det finns med sådana förutsättningar flera situationer där en allmännyttig kooperativ hyresrättsförening kan komma att ta ett långsiktigt ansvar för bostadsförsörjningen inom en kommun eller region. En kooperativ hyresrättsförening skulle då kunna få kreditgaranti vid garantitidens början med ett belopp som motsvarar 95 % av produktionskostnaderna, eller högst 1 miljon per lägenhet.
En allmännyttigt registrerad kooperativ hyresrättsförening skulle vara betjänt av möjligheten att kunna få garantin redan från byggkreditivet, för att på så sätt lösa de initiala finansieringsproblemen.
De kooperativa hyresrättsföreningarna kommer vidare att behöva pröva olika former av finansiering av ett förvärv eller vid en nyproduktion. Mot bakgrund av att upplåtelseformen än så länge är tämligen okänd bland kreditgivarna, kan flera bottenlån bli aktuella. Den gällande inskränkningen att endast pantbrev med bästa förmånsrätten skall ligga till grund för kreditgarantin, skapar därför initialt begränsningar. Det är rimligt att säkerheten i form av panträtt i fastigheten eller tomträtten kan utgöras av flera pantbrev.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Christer Adelsbo (s) |
|
Eva Arvidsson (s) |
Inger Jarl Beck (s) |
Kerstin Engle (s) |