Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av åtgärder för att säkerställa markanvändning för koloniområden och öka tillgången på koloniträdgårdar i våra städer.
De gröna inslagen i stadsmiljön har väl kända trivselvärden och stor betydelse för en ekologiskt hållbar samhällsutveckling. Att tillgången på parker och trädgårdar dessutom har en klart positiv inverkan på folkhälsan är väl dokumenterat. Ändå blir det för varje år alltmer uppenbart att kommunerna i allmänhet inte klarar av att sköta sina grönområden på ett önskvärt sätt, och i bostadsbyggandet är det endast i undantagsfall som det anläggs trädgårdar för de boende.
Ett enkelt och föga resurskrävande sätt att tillskapa attraktiva gröna utemiljöer i närheten av bostadsbebyggelsen är att anlägga odlingslotter på gårdsmark i direkt anslutning till bostadshusen, eller särskilda koloniområden - med odlingslotter eller små stugor - om möjligt på gångavstånd från bostäderna. Att så sker är naturligtvis särskilt angeläget i stadsområden där de flesta bor i flerbostadshus och kanske inte heller har möjlighet att flytta till en bostad med egen trädgård.
När ett koloniområde anläggs på kommunal mark kan kommunen överlåta förvaltningen av området till en förening av koloniodlare, som inte bara förädlar marken till glädje för alla invånare utan också betalar en avgift för att få göra det. En lönsam investering, således, för alla kommuner som vill spara in på skötseln av sin mark och samtidigt förbättra stadsmiljön. Ändåär det inte lika vanligt nu som för 15-20 år sedan att ny koloniområden anläggs. I stället är det till och med så att man börjar se koloniområdena som en resurs för annan markanvändning. Detta är inte acceptabelt.
Riksdagen bör därför inte nöja sig med att, som tidigare, "konstatera att det primärt är en kommunal fråga att avgöra vilka insatser som kan erfordras för att koloniträdgårdsodlingen skall få en omfattning som svarar mot de lokala behoven och för att den används på ett sätt som är lämpligt". (2002/03:Bo253) Det är tydligt att det därutöver behövs både restriktioner för kommunerna mot att ta koloniområden i anspråk för andra ändamål och incitament för att de ska anlägga fler koloniområden.
Lämpliga åtgärder kan till exempel vara att i samband med den revidering av plan- och bygglagen som nu förbereds tydligt påtala behovet av koloniområden i stadsmiljön samt ge dessa en enhetlig definition och särskild beteckning i planeringen. Det behöver även tas fram nya anvisningar för planering, utformning och upplåtelse av koloniträdgårdar och odlingslotter. Dessutom är det viktigt att regeringen i sin särskilda satsning på lokal och kommunal naturvård framhåller planering och anläggning av koloniområden som exempel påönskvärda projekt.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Ronny Olander (s) |