Motion till riksdagen
2004/05:Bo282
av Michael Hagberg och Christin Hagberg (s)

Tillståndsprövning m.m. vid anläggandet av ny kraftproduktion


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en effektivisering av tillståndsprövningen och remissförfarandet m.m. vid anläggandet av ny kraftproduktion.

  2. Riksdagen tillkännager för riksdagen som sin mening vad i motionen anförs om en kartläggning av var i landet det finns möjlighet och var det är lämpligt att förlägga nya verksamheter för kraftproduktion.

Motivering

Miljöbalkskommittén överlämnade sitt delbetänkande En effektivare miljöprövning, SOU 2003:124, till regeringen i december 2003. Utredningen föreslog lagändringar innebärande en förenkling av ansökningsförfarandet och tillståndsprövningen av verksamheter som omfattas av miljöbalken.

Miljöbalkskommittén har bl.a. behandlat frågor om ett förenklat samrådsförfarande, ett mer flexibelt förfarande vid upprättande av miljökonsekvensbeskrivningar samt regeringens tillåtlighetsprövning av en verksamhet i vissa fall. Utredningen har därefter varit föremål för remissförfarande.

Det är utmärkt med ambitionen att effektivisera tillståndsprocessen enligt miljöbalken. Det kan bl.a. underlätta nyetableringar av kraftproduktion.

Inte sedan mitten av 1980-talet har det tillkommit nyetablering av verksamheter för kraftproduktion i Sverige. Mot bakgrund av att förhandlingar pågår mellan staten och kärnkraftsföretagen i Sverige syftande till en avveckling av kärnkraftsproduktionen torde det vara av särskild vikt för Sveriges framtida elförsörjning att nyetablering av verksamheter för kraftproduktion effektivare och enklare kan komma till stånd, naturligtvis med beaktande av erforderliga miljöhänsyn i varje enskilt fall.

Det bör noteras att det krävs omfattande investeringar i ett antal nya kraftverk för att ersätta Sveriges befintliga kärnkraftsbaserade elproduktion. Det är därför av synnerlig vikt att ett reformerande av tillståndprocessen verkligen genomförs, men även att möjligheterna i övrigt ökar för nyetablering av verksamheter för kraftproduktion.

Vidare bör rådighetsinstitutet beträffande vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken kunna avskaffas. Frågan om bedrivande av vattenverksamhet uppkommer även i vissa fall vid kraftproduktion. Det kan t.ex. vara fråga om hämtande av kylvatten i hav, sjö eller vattendrag. Att få rätt att göra detta kräver under alla omständigheter en civilrättsligt bindande överenskommelse med innehavaren av rätten till den plats där vatten tas ifrån. I annat fall torde såväl civilrättsliga som straffrättsliga sanktioner kunna komma i fråga. Det ligger därför i verksamhetsutövarens intresse att erhålla en civilrättslig rätt att bedriva vattenverksamhet i varje fall. Frågan om rådighet behöver då inte belasta tillståndsprocessen.

För att ytterligare effektivisera arbetet med anläggandet av ny kraftproduktion behövs ett nationellt arbete med att kartlägga var det finns möjlighet och var det är lämpligt att förlägga ny produktion. Regeringen borde därför ge Boverket i uppdrag att med stöd av Sveriges kommuner inventera var framtidens verksamheter för kraftproduktion skall kunna förläggas.

Stockholm den 23 september 2004

Michael Hagberg (s)

Christin Hagberg (s)