Motion till riksdagen
2004/05:Bo275
av Margareta Andersson m.fl. (c)

Bostadsbyggande i Småland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att underlätta för kreditgarantiföreningarna att också arbeta mot bostadsmarknaden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att använda EU:s sturkturfonder till att underlätta byggande av bostäder och näringsfastigheter på landsbygden.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att neutralitet skall råda vid beskattning av kooperativa hyresrätter.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av konkurrenssituationen på byggmaterialmarknaden.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att överföra prövningen av strandnära byggande till kommunerna.2

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att upprätta lokala och nationella strategier för att lösa hemlöshetsproblematiken.3

1 Yrkande 3 hänvisat till SkU.

2 Yrkande 5 hänvisat till MJU.

3 Yrkande 6 hänvisat till SoU.

Motivering

Allt fler människor vill bo i områden som Småland, gärna på landsbygden och nära naturen. Att bygga i närheten av vatten är för många en plusfaktor som behöver tas till vara. Närheten mellan människor och livet i mindre byar och samhällen är något som fler och fler uppskattar. En grundläggande faktor är dock att det finns en grundservice på orten i form av skola och affär. Med en större inflyttning på landsbygden kan de här faktorerna få ett bättre och stabilare underlag.

Bostadsbristen är stor i många delar av Sverige. Småland är inget undantag utan många särskilt unga människor kan inte bosätta sig där de vill. Behovet av bostäder både som hyresrätter och egna hem är stort inte minst på landsbygden. Många ungdomar vill bo på landsbygden men förutsättningarna att bygga där är idag alldeles för små. Det fattas byggbar tomtmark på många håll. Byggkostnaderna är för höga och lånemöjligheterna för små.

Kreditgarantiföreningar har bildats på flera håll i landet. Dessa behöver uppmuntras i sitt fortsatta arbete. De behöver också kunna arbeta mot bostadsmarknaden för att underlätta byggandet i alla delar av landet. Detta bör ges regeringen till känna.

EU:s strukturfonder kommer i framtiden att få en annan inriktning mot riskkapitaluppbyggnad och kreditgarantier. Även detta bör utnyttjas av den svenska regeringen för att underlätta byggandet av bostäder och näringsfastigheter på den svenska landsbygden. Detta bör ges regeringen till känna.

Kooperativa hyresrätter är en upplåtelseform som kan passa bra i mindre orter och på landsbygden. Neutralitet i beskattningen av medlemsinsatserna är därvid viktiga. Detta bör ges regeringen till känna.

Regeringen bör se över konkurrenssituationen på byggmaterialmarknaden. I dagsläget finns endast ett fåtal tillverkare av byggmaterial och detta driver upp priserna för dem som vill bygga. Många gånger har man rabatter till byggföretag i den egna ägarsfären som inte gäller för enskilda små byggmästare eller enskilda som är egna byggherrar. Detta bör ges regeringen till känna.

Möjligheterna att bygga i närheten av vatten är i dagsläget minimala i de flesta län Ett överförande till kommunerna att pröva vilka strandnära områden som kan bebyggas skulle underlätta för fler att bo där de vill. Stor hänsyn behöver dock tas till hur den hydrologiska situationen ser ut vid tillståndsgivningen. Översvämningsrisken ska tas in i beslutsunderlaget. Detta bör ges regeringen till känna.

Sociala problem som hemlöshet förknippas ofta med de stora städerna men det förekommer även i de småländska kommunerna. Samverkan mellan frivilliga organisationer och kommunerna är viktiga liksom att man centralt och lokalt upprättar strategier för hur man ska lösa problemen för hemlösa människor. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2004

Margareta Andersson (c)

Eskil Erlandsson (c)

Agne Hansson (c)