Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vitalisera den svenska byggsektorn.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att initiera en dialog mellan byggbranschens parter i syfte att uppnå ett förhållningssätt som uppfyller dagens krav.
Effektiviteten inom byggandet måste öka samtidigt som kvaliteten höjs. Det kräver nytänkande på ett otal områden, vilket innebär att gamla invanda mönster måste brytas. I arbetet med att höja effektiviteten och konkurrensen inom byggsektorn har samhället ett ansvar och bör därför, i samverkan med branschen, verka för en vitalisering av svensk byggmarknad. Detta bör ges regeringen till känna.
Inom byggbranschen finns sedan många år kollektivavtal som bygger på tradition och en snäv avgränsning avseende yrkesutbildning eller lönebestämmelser. Systemet innebär att den fackliga tillhörigheten styr kollektivavtalsområdet.
De senaste årens utveckling har gjort att flera av de gamla yrkenas hantverkshemligheter ersatts med enklare arbetsmetoder, mer lätthanterliga material och enklare och bättre instruktioner. Den gamla yrkesmannen har blivit mer av montör. Mot den bakgrunden bör mer generella avtal prägla branschen för att på det sättet bidra till dess effektivitet. Dagens situation där mindre och medelstora renoveringar omfattar ett otal yrkesinriktningar och därmed tecknande av kollektivavtal för traditionella byggyrkesgrupper framstår som något förlegat. I stället fordras en avtalsgrupp där den händige montören, inom byggsektorn, kan utföra en mängd av insatser, vid sidan av de mer normgivande installationerna som t.ex. elmontage, utan att behöva tillhöra någon traditionell fackgrupp med kollektivavtal inom byggsektorn.
Ett s.k. handyman-avtal skulle vara lösningen på detta problem då såväl grunden för kollektiva avtal finns som att effektiviteten inom sektorn små och medelstora reparationer inom byggsektorn kan höjas. Dagens marknad är inriktad på den större produktionen, vilket medför att intresse saknas för att åstadkomma den smidighet som erfordras för att uppnå en bättre effektivitet även vid mindre reparationer.
Ansvaret för att frågan hanteras så att en högre effektivitet uppnås åligger, i första hand, parterna på arbetsmarknaden. EU:s utvidgning innebär att byggsektorn kommer att bli allt mer internationaliserad. Det bör ses som en positiv utveckling då det medför ökad konkurrens och därmed lägre priser, men även högre kvalitet. Samhället har dock intresse av såväl hög konkurrens inom sektorn samtidigt som en väl fungerande marknad finns på hemmaplan.
Regeringen bör därför initiera en dialog mellan byggmarknadens parter i syfte att uppnå en effektivare byggarbetsmarknad där inte den fackliga tillhörigheten nödvändigtvis skall styra kollektivavtalsområdet. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 17 september 2004 |
|
Jörgen Johansson (c) |