Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till sådana ändringar i befintlig lagstiftning som underlättar nybyggnation i storstäder i enlighet med vad som anförs i motionen.
Gällande lagar gör ingen skillnad på om hus byggs på landet eller i en storstad. Samma krav på till exempel bullernivåer gäller. Var och en förstår att det är en stor skillnad när det gäller bullernivåer om man ska bygga i Stockholms innerstad eller utanför Kiruna. Problemet är inte att det går att bygga i Kiruna med gällande lagstiftning. Problemet är att byggandet av bostäder stoppas i Stockholms innerstad med hänvisning till befintlig lagstiftning. Det kan inte vara rimligt att samma miljökrav fullt ut ska gälla i en storstad som på landsbygden.
Självfallet skall alla ha en så bra och störningsfri boendemiljö som möjligt. Samtidigt får inte detta leda till att det i princip inte går att bygga nya bostäder i innerstan i till exempel Stockholm. Gatulivets atmosfär och ljudnivåer är en naturlig del av storstadens puls. Det är en miljö som många söker sig till även när det gäller boende.
Trots att det finns ett visst utrymme för myndigheterna och kommunerna att i enskilda fall göra avvägningar mellan olika intressen tycks miljöbalkens paragrafer leda till att bostadsbyggandet i storstäder stoppas. Det måste ske en ändring i befintlig lagstiftning så att en mer nyanserad och verklighetsanpassad tillämpning av lagarna kan göras för att inte nybyggnation i storstäder skall stoppas. Frågan har utretts och det är nu dags att gå från ord till handling.
Stockholm den 16 september 2004 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |