Riksdagen avslår regeringens proposition om ändrade regler för bostadsbidrag.
I regeringens proposition om bostadsbidrag föreslås regeländringar och en utökning av anslaget med 200 miljoner kronor främst i syfte att höja bidragsstödet till barnfamiljer. Detta görs genom att det särskilda bidraget för hemmavarande barn höjs, och en ny form av bostadsbidrag, ett s.k. umgängesbidrag, för föräldrar med delvis vårdnad om barn införs. Slutligen utökar man tidsperioden för att kunna ompröva det slutgiltiga bostadsbidraget från ett till tvåår under normala omständigheter, samt fastställer en definitiv gräns om fem år vad gäller en taxeringsändring som resulterar i en väsentlig ändring av bostadsbidraget.
Det inkomstrelaterade bostadsbidraget är en medverkande orsak till varför ogynnsamma marginaleffekter uppstår. En höjd inkomst gör att bidraget trappas ned; siffran 20 % nämns i propositionen. Tillsammans med andra regler och skatter gör detta att en stor del av en löneökning äts upp av skatter och sänkta bidrag. Detta är en typisk fattigdomsfälla som samhället måste motverka. Med fattigdomsfälla menas ett läge där en person inte på egen hand kan arbeta sig ur sin fattigdom eftersom en löneökning äts upp av de ovan nämnda faktorerna. Även om arbetstagaren arbetar extra kvarstår den disponibla inkomsten efter skatt och bidrag för personen i fråga.
Bostadsbidraget är utformat på så sätt att ett preliminärt bostadsbidrag betalas ut först. I efterhand görs därefter en slutlig justering, och om det visar sig att bidragstagaren har tjänat för mycket tvingas personen i fråga betala tillbaka delar av, eller hela, bidraget. Detta bidrar ytterligare till att minska incitamenten för att arbeta. En person som riskerar att få sitt bostadsbidrag sänkt retroaktivt drar sig för att arbeta extra.
För att motverka dessa s.k. fattigdomsfällor och samtidigt öka självbestämmandet för de grupper som bostadsbidraget ska biståär den enda långsiktigt hållbara lösningen att de inkomstprövade bidragen överges till förmån för en sänkning av skatterna för låg- och normalinkomsttagare.
Regeringen föreslår att tidsperioden för att kunna ompröva det slutgiltiga bostadsbidraget som har begärts av den sökande själv eller Försäkringskassan utökas från ett till tvåår. Att söka bostadsbidrag och begripa sig på reglerna är långt ifrån en trivial aktivitet. Att i efterhand tvingas betala tillbaka hela eller delar av bidraget leder till en osäkerhet och i förlängningen att man kanske drar sig från att arbeta extra eftersom risken finns att man efter tvåår kan tvingas återbetala bidraget.
Centerpartiet menar att även personer med låga och normala inkomster ska kunna leva på sin lön och ges ökade incitament för att arbeta. Genom höga skattenivåer och inkomstprövade bidrag innebär det för stora grupper i samhället en ren förlustaffär att antingen gå från bidragsförsörjning till arbete, eller från deltidsarbete till heltid. Inriktningen ska därför vara att sänka skatten på arbete och minska fattigdomsfällorna. Föresatserna är förvisso goda eftersom barnfamiljer under senare tid har fått det ekonomiskt besvärligare, men att förlita sig på ett system som förutsätter marginaleffekter är principiellt fel. Det är exempelvis betydligt bättre att satsa på utökade barnbidrag eftersom dessa inte medför några fattigdomsfällor. Centerpartiet avvisar därför regeringens förslag om ändrade regler för bostadsbidrag, och riksdagen bör besluta avslå regeringens proposition.