Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om folkhögskolesatsningen inom ramen för aktivitetsgarantin.
Arbetsmarknaden förändras och blir alltmer krävande. Kraven på utbildning ökar. För att vara intressant på arbetsmarknaden ställs oftast krav på minst gymnasieutbildning men ofta så fordras vidareutbildningar som t.ex. yrkesutbildningar, påbyggnadsutbildningar och högskoleutbildning. Andra krav som ställs är flexibilitet, stresstålighet och social kompetens. Anställningsformerna förändras. Andelen korttidsanställningar, timanställningar, projektanställningar och provanställningar ökar ständigt. Allt detta ställer nya krav på dem som vill in på arbetsmarknaden.
Många klarar av den nya arbetsmarknadens krav men långt ifrån alla. Andelen som får svårt att komma i fråga för en anställning ökar. Det kan bero på att de inte orkar eller förmår uppfylla de krav som arbetsmarknaden ställer. Vi riskerar en utslagning där många inte får en chans att ta sig in på arbetsmarknaden med alla problem som därmed uppstår.
Vi ser det som viktigt att samhället tar ansvar för dem som får det extra svårt när arbetsmarknaden förändras. Många av dessa är långtidsinskrivna inom arbetsförmedlingarna och deltar i aktivitetsgarantin. Aktivitetsgarantin får inte bara bli en förvaring av arbetslösa där de utelämnas åt individuellt arbetssökande. Åtgärden måste också stärka de arbetslösas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och då främst de med låg utbildning.
Inom ramen för aktivitetsgarantin finns folkhögskolesatsningen. Den har genom folkhögskolornas pedagogik, utbildningsmiljö och möjligheter till individuell anpassning framgångsrikt gett dem med svag skolunderbyggnad möjligheter att skaffa sig baskunskaper i kärnämnen och därmed tillgång till fortsatt yrkesinriktad utbildning.
Detta är ett bra exempel på hur kvalitén i aktivitetsgarantin kan höjas. Åtgärden ger dem som står längst från arbetsmarknaden bättre förutsättningar.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Per Erik Granström (s) |
Kurt Kvarnström (s) |