Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om giftanvändning i skogsbruket.
Över hälften av Sveriges yta är täckt av skog och skogsnäringen har stor betydelse för den svenska ekonomin. Regeringen har sedan lång tid tillbaka satt upp produktionsmål och miljömål för skogspolitiken. Det är viktigt att avverkning, plantering och virkeshantering sker i samklang med naturen så att skogens naturliga resurser kan tas tillvara och att skogsmarken inte förbrukas.
Vid planteringen av skogsplantor förekommer ofta skyddsmedel mot insekten snytbagge som kallas Cyper Plus och Merit Forest WG. Dessa insekticider, som de kallas, är extremt farliga och är mycket giftiga för både fiskar och fåglar. De är så pass farliga att det räcker med att en kartong eller ett emballage som innehållit ett av dessa medel kommer i kontakt med ett vattendrag för att det kan orsaka fiskdöd.
När det kommer till planteringen av skogsplantor är det inte ovanligt att det utförs av utländska medborgare och sommararbetande ungdomar som kanske inte har kunskapen om att arbetet med dessa medel kan vara skadligt. Bristfällig information gör också att de som arbetar med dessa bekämpningsmedel utsätts för allvarliga risker.
Cyper Plus används också mot skadeinsekter på liggande timmer. Preparatet medför även i det sammanhanget hälsoproblem hos dem som kommer i kontakt med preparerat timmer. Hälsoproblemen uppstår såväl hos personal i skogsbruket som hos dem som exponeras vid sågverken.
Enligt arbetsmiljölagen skall ett ämne som riskerar att föranleda ohälsa användas endast under förhållanden som ger betryggande säkerhet. En annan grundregel är att farliga ämnen så långt möjligt skall ersättas med ämnen som i avsedd hantering medför mindre risk för hälsa och säkerhet. Enligt vad vi erfarit finns det redan framtaget väl fungerande alternativa metoder.
Vi föreslår därför att den angivna användningen av redovisade bekämpningsmedel förbjuds till förmån för medel med bättre miljö- och arbetsmiljöegenskaper. Om gemenskapslagstiftningen inte medger ett direkt förbud är det vår uppfattning att Sverige inom EU bör verka för ett förbud.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Per Erik Granström (s) |
Kurt Kvarnström (s) |