Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om arbetsmarknadsmyndighetens roll för att öka företagandet.
För att klara framtidens tillväxt och sysselsättning måste allas idéer, kreativitet och kunskap tas till vara. Vi behöver fler företag - från enmansföretag till storföretag, från tjänsteproducerande till varuproducerande. Vi behöver företag på landsbygd och företag i storstad. Satsning på forskning, teknisk utveckling och finansieringsstöd är viktiga insatser som också regeringen visar genom sin politik. Det är dock lika viktigt att ge förutsättningar för fler att bli företagare. Vi vet att traditionen och kulturen är olika i olika delar av vårt land. Det finns inte ett "Gnosjö" överallt.
I arbetsmarknadsområden där företagandet är lågt är arbetslösheten också högre.
Det borde ge vid handen att man i dessa områden särskilt bör stimulera de arbetslösa att starta egen verksamhet. Utöver en god företagsidé och en person som har "företagande i blodet" krävs det också stöd, motivation, utbildning och kunskap. Idag har vi ett regelverk som praktiskt taget omöjliggör för en arbetslös att starta en egen verksamhet om det inte handlar om att överta en befintlig verksamhet, t.ex. överta en korvkiosk eller cykelaffär.
Att från grunden starta t. ex. en tillverkning kräver långt längre planering och förarbete än de sex månader som idag ges i starta-eget-bidrag. Dessutom betalas det bidraget ut först när den arbetslöse visat att hon/han inte är anställningsbar. På det sättet är det ju inte givet att det blir den mest kreative som får möjligheten att starta företag.
När dessa sex månader är över har du som nybliven företagare dessutom inget skyddsnät alls i form av a-kassa. Konsekvensen av detta blir att samhället stimulerar passivitet och långtidsarbetslöshet framför egen aktivitet. Arbetsmarknadsmyndigheten/länsarbetsnämnderna bör därför få betydligt större frihet att utifrån de personliga planerna och genom en dialog med t.ex. ALMI Innovation göra en bedömning av vilket stöd och i vilken omfattning detta stöd bör utgå för att få ett stabilt företag, dvs. ett företag som man kan ta ut lön ur.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Berit Högman (s) |