Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föreningar och organisationer får tillgång till personal med lönebidrag.
Ideella föreningar och organisationer utför ett enastående frivilligt arbete. Detta arbete blir i längden alltför betungande, eftersom de människor som är engagerade oftast har ett reguljärt arbete att sköta på dagtid och dessutom mycket ofta är föräldrar till barn i skolåldern. Föreningslivet lider i dag stor brist på arbetskraft, eftersom ingen har råd att anställa någon av ekonomiska skäl. Det finns heller inga möjligheter att få tillräckligt stort ekonomiskt stöd från samhällets sida för att dessa arbetsuppgifter ska bli utförda. Man kan i och för sig anställa personer på lönebidrag, men det kostar då föreningen ca 7 000 kronor/mån för att täcka alla kostnader om den enskilde ska ha en lön på 15 000 kronor.
Tidigare fanns möjlighet att via arbetsförmedlingen under kortare eller längre period få en så kallad ALU-anställd. Dessa möjligheter är nu borta. I stället för att ge denna dolda arbetskraft möjligheter att arbeta får de hellre gå omkring sysslolösa. Denna passivitet är både en kostnad för samhället och även en kostnad i mänskliga resurser.
Problemen finns t.ex. hos hembygdsrörelsen, där många värdefulla kulturskatter ligger och murknar, eftersom det vare sig finns personella eller ekonomiska möjligheter att ta vara på det kulturarv som finns ute i bygderna. Detta är ett stort problem.
Detsamma gäller också idrottsrörelsen - i synnerhet på landsbygden. Där uträttas mycket ideellt arbete när det gäller ungdomsaktiviteter. Arbetet handlar både om förebyggande arbete och folkhälsa!
Framdeles kommer många föreningar också att drabbas av momskostnader. Det innebär ytterligare byråkrati. Man kan fråga sig vem som ska vilja sköta denna hantering, när det redan idag är problem att få tag i en kassör?
Om personer kan anställas med lönebidrag vinner både individen och samhället på detta. Individen känner sig behövd och blir sedd, vilket annars är ett problem för personer som har varit arbetslösa länge. Individen kommer snabbt igång med vardagliga rutiner och föreningslivet kan vara ett stöd på vägen till ett arbete i öppna marknaden.
Genom lönebidragsarbetet minskas utmattningen hos aktiva föräldrar och vuxna som idag måste sköta föreningslivets alla ekonomiska och administrativa göromål. Lönebidragsarbetet minskar också risken för att föreningar kraftigt måste minska eller lägga ned sina verksamheter. Få orkar i längden avsätta alla dessa ideella timmar för att en förening ska fungera. De insatser som föreningslivet gör har idag blivit självklara. När alla dessa eldsjälar brunnit ut vem tar då vid? Lönebidragsarbetet har många goda effekter både för individen och för samhället.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Solveig Hellquist (fp) |