Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra det möjligt för dem som vill att kunna stanna kvar på arbetet när de fyllt 65 år.
Det finns en politisk ambition att svenska folket ska arbeta längre än till 65 års ålder. För de flesta infaller då en period där man vill ta det lite lugnare, vill ta mindre ansvar, vill koncentrera sig på någon särskilt intressant del av sitt tidigare arbetsliv etc. Man är kanske villig att fortsätta arbeta efter 65 år, men vill naturligtvis ha kvar hela lönen och delta i de årliga löneökningarna, även om man inte når upp till tidigare kapacitet. Vilken arbetsgivare kan med gott samvete inför de övriga arbetstagarna på arbetsplatsen godta något sådant?
Utgångspunkten är oftast att arbetsgivaren ska fortsätta betala full lön, vilket ofta inte är möjligt då den anställde kanske inte kan jobba med full kapacitet.
Ett förslag är att arbetstagaren som fyllt 65 år får fortsätta sitt arbete efter 65 år men att arbetsgivaren slipper stå för hela lönen. Exakt hur stor del av lönen bör utredas. Resten kan staten stå för, exempelvis via pensionssystemet. På detta sätt kan arbetsgivaren dra nytta av den äldre medarbetarens kompetens. Den anställde kan fortsätta arbeta efter förmåga utan att känna sig som en belastning för arbetsgivaren och utan att förlora ekonomiskt. Samhället slutligen sparar en del av den pensionskostnad som hade varit fallet vid normal pensionering.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Sverker Thorén (fp) |