Motion till riksdagen
2004/05:A343
av Catherine Persson (s)

Hjälpmedel i arbetslivet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hjälpmedel i arbetslivet.

Motivering

Arbetsgivarna, försäkringskassorna och Arbetsmarknadsverket ansvarar för att en arbetsökande eller anställd får tillgång till de arbetshjälpmedel han eller hon behöver. Ansvaret och tillämpningsanvisningar regleras i bl.a. i arbetsmiljölagen, förordningar och allmänna råd.

Kännedomen om möjligheten att erhålla bidrag för den enskilde och arbetsgivaren för hjälpmedel i arbetslivet är begränsad och informationsinsatser från försäkringskassorna och arbetsförmedlingarna behöver intensifieras. Om fler får möjlighet till hjälpmedel på arbetplatsen kan fler behålla sitt arbete eller få en anställning även om det föreligger nedsatt arbetsförmåga.

Då arbetsgivare anställer person med nedsatt arbetsförmåga finns möjlighet för arbetsgivaren att få ekonomiskt stöd till den enskildes lönekostnad - lönebidrag. Lönebidrag får lämnas om en person med nedsatt arbetsförmåga inte bedöms kunna få eller behålla ett arbete utan detta stöd. Nivån på bidraget bestäms med hänsyn till arbetsförmågan. Det finns ett högsta bidragstak. Ett lönebidrag får lämnas under längst fyra år men får förlängas efter särskild prövning. Arbetsförmedlingen skall verka för att arbetstagaren övergår till en anställning utan lönebidrag. Bidraget följs upp och omprövas regelbundet. Vid uppföljningarna sänks ofta bidragsnivån.

Erfarenheter visar att i samband med ställningstagande till nytt lönebidrag eller vid omprövning av tidigare bidrag aktualiseras allt för sällan möjligheten att anpassa arbetsplatsen med hjälpmedel. Således bör ansvariga myndigheter införa som regel att i samband med ställningstagande till lönebidrag bör möjligheterna till arbetshjälpmedel aktualiseras.

Regeringen bör i regleringsbrev till ansvariga myndigheter påtala vad som ovan anförts.

Stockholm den 1 oktober 2004

Catherine Persson (s)