Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvärdera och utveckla traineeprogram.
1999 var knappt 114 000 personer anställda i Stockholms läns kommuner. Under de efterföljande tio åren beräknas kommunerna behöva anställa knappt 129 000 personer, dvs. fler än dagens samlade personalstyrka.
Samtidigt har vi i dag en hög arbetslöshet bland unga människor mellan 18 och 28 år med eftergymnasial utbildning. För Stockholms län var den aktuella siffran 2 855 personer i augusti månad. Många nyutexaminerade personer fortsätter ofta att studera. De påbörjar en ny utbildning utan att ha finansiellt stöd för hela studietiden. Skälet är förstås den tuffa situationen på arbetsmarknaden i dag. Utbildning är färskvara och om den inte får komma till användning inom ett år eller två, vilket är fallet för många akademiker i dag, så minskar efterfrågan på deras tjänster drastiskt.
Omfattande ansträngningar kommer att krävas från kommunernas sida men även för det privata näringslivet för att klara den framtida arbetskraftsförsörjningen. Det handlar om att systematiskt inventera alla möjligheter att förbättra personalförsörjningsläget på både kort och lång sikt.
En viktig utmaning för bland annat kommunerna blir därför att attrahera högskoleutbildade ungdomar. I den gruppen finns ju i hög grad kandidaterna till framtidens ledar- och specialistbefattningar.
Mycket görs redan i dag i kommunerna för att förbättra rekryteringsmöjligheterna. I syfte att både ge yngre arbetstagare utvecklings- och karriärmöjligheter och utåt visa på kommunens utvecklingskraft har bland annat kommuner i Stockholms län i samarbete utformat träningsprogram för blivande ledare.
Det är inte enbart kommuner som har provat olika typer av traineeprogram utan även inom branscher såsom byggbranschen finns introduktionsavtal där arbetstagaren får utbildning och praktiska kunskaper.
Unga välutbildade människor får vid denna form av trainee kontakter med arbetslivet, samtidigt som arbetsplatserna får tillgång till den kompetens som dessa unga människor har. De som utbildas på våra högskolor och universitet har mycket ny kompetens att tillföra en arbetsplats.
Regeringen avser nu att inrätta en nationell koordinator som tillsammans med arbetsmarknadens parter ska undersöka förutsättningarna för att sluta fler introduktionsavtal vilket är mycket bra.
Alla är i dag medvetna om den brist på arbetskraft som Sverige kommer att stå inför inom en 10-15-årsperiod och i arbetet med att lösa den frågan bör man utreda hur denna typ av traineeprogram har fallit ut. Om resultatet är positivt, vilket det förefaller vara, bör de kunna fungera som modell för alla typer av branscher och inom hela den offentliga sektorn.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Eva Arvidsson (s) |
|
Carina Moberg (s) |
Inger Nordlander (s) |
Niclas Lindberg (s) |
Tommy Waidelich (s) |