Motion till riksdagen
2004/05:A324
av Ingegerd Saarinen och Ulf Holm (mp)

Hinder för utveckling av sociala arbetskooperativ


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen låter utreda förutsättningarna för utveckling av sociala arbetskooperativ och för att undanröja hinder för en sådan utveckling.

Motivering

Sociala arbetskooperativ har visat sig vara en metod för arbete/sysselsättning som är både effektiv och som bygger på delaktighet och därför befrämjar empowerment och självtillit.

Antalet har under de senaste fem åren ökat från ca 40 till drygt 100 stycken. De är ofta små, men har stor betydelse för de människor som är med i respektive kooperativ. De har vuxit fram trots att de inte finns som något officiellt arbetsmarknadspolitiskt instrument. De sociala arbetskooperativ som finns är därför nästan uteslutande ett alternativ till det kommunala ansvaret för sysselsättning och daglig verksamhet.

Men de sociala arbetskooperativen har en stor potential att växa i antal och storlek. Samhallutredningen "Inte bara Samhall" (SOU 2003:56) konstaterar att det redan finns intressanta alternativ till Samhall i form av sociala arbetskooperativ, men att de i dagsläget är på embryonal nivå och behöver stöd för att utvecklas (s. 202).

Svenska Kommunförbundet konstaterar inför kongressen 2003 att det "finns många grundläggande positiva värderingar i de sociala arbetskooperativens arbetssätt såsom självhjälp, personligt ansvar, demokrati, jämlikhet och solidaritet... Styrelsen ser det som angeläget att möjligheterna förbättras för de sociala arbetskooperativen. Det finns därför starka skäl att ytterligare utreda förutsättningarna för de sociala arbets­kooperativens möjligheter att utvecklas även i Sverige". (yttrande över motion 92, dnr 2003/0554).

Svenska Kommunförbundets kongress beslutade därefter att ge dess styrelse i uppdrag att verka för att en utredning kommer till stånd för att analysera förutsättningarna för att en utveckling av sociala arbetskooperativ i Sverige.

Det är angeläget att en sådan utveckling kommer till stånd. Det kan gälla kartläggning av hinder och förslag att undanröja dessa, såsom lagstiftningshinder, kunskapsbrist, bristande samordning, etc.

Stockholm den 4 oktober 2004

Ingegerd Saarinen (mp)

Ulf Holm (mp)