Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att det bör utredas hur sociala arbetskooperativ kan användas på en vidgad arbetsmarknad för att få fler i arbete.
Sociala arbetskooperativ har två grundläggande funktioner för människor som är utanför den ordinarie arbetsmarknaden:
De fungerar som en plattform för mänskligt växande och har på detta sätt en avgörande funktion som ett steg på vägen för människor mot ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.
Andra människor når sitt kompetenstak i sin roll som kooperatör i det sociala arbetskooperativet. Tack vare det sociala arbetskooperativet har man möjlighet till ett meningsfullt arbete och social gemenskap.
Sociala arbetskooperativ definieras som:
Sociala arbetskooperativ är fristående sammanslutningar av personer som samverkar för att lösa behov av arbete och social gemenskap genom ett samägt och demokratiskt företag. Vinstmotivet är underordnat syftet att utveckla och göra bruk för vars och ens arbetsförmåga och medbestämmande i företagets angelägenheter. Personer som befinner sig utanför den ordinarie arbetsmarknaden p g a funktionshinder eller andra skäl är den dominerande medlemsgruppen. De sociala arbetskooperativen bedriver affärsverksamhet med varu- och tjänsteproduktion för försäljning och de har alltid en relation till offentlig sektor, genom olika typer av stöd, bidrag, försäljning av platser eller tjänster" (Sociala arbetskooperativ. Funktionshindrades möjligheter till arbete genom sociala arbetskooperativ. Rapport från Arbetslivsinstitutet, 2002).
Ovanstående rapport är ett exempel som visar att sociala arbetskooperativ är en intressant metod för integrering på arbetsmarknaden för olika grupper i flera europeiska länder. Samtidigt har vi den situationen i Sverige att ca 1 miljon människor av den arbetsföra befolkningen erhåller bidrag av olika slag utan att arbeta. Det finns ett stort behov av nytänkande för att förändra denna situation för att öka människors livskvalitet och därmed även bättre samhällsekonomi.
I debatten förs ibland fram förslag om behov av en alternativ eller kompletterande arbetsmarknad som en hjälp för att få fler i arbete. Senast har professor Carsten von Otter från Arbetslivsinstitutet pekat på vikten av aktiva åtgärder med samhälleligt stöd så att fler människor får arbete.
Vi föredrar dock begreppet "en vidgad arbetsmarknad" för att befrämja integrering och framhålla allas rätt till arbete ur ett jämlikhetsperspektiv, även om en del har en arbetsgivare som uppbär ett visst samhällsstöd för att kunna erbjuda arbete.
Sociala arbetskooperativ används i Sverige idag främst av människor med olika funktionshinder som en metod att få arbete. Vi tror att även andra grupper skulle kunna erhålla arbete under demokratiska och utvecklande former med hjälp av sociala arbetskooperativ, bl.a. för:
Integrering. Integrationsverkets generaldirektör har flera gånger framhållit arbetets betydelse för en framgångsrik integrering. Det är en avgörande faktor för att få igång en positiv spiral vad det gäller val av bostad, möjligheter till lån, självkänsla, sociala kontakter, etc.
Rehabilitering. Problemet med att många människor är långtidssjukskrivna är väl känt. Det innebär ett stort individuellt lidande och stora samhällsekonomiska kostnader. Försöker man följa debatten, blir det klart att det inte finns något enkelt och tydligt svar på hur den problematiken ska bekämpas. Många gånger står de offentliga systemen häpnadsväckande tafatta med att vara en resurs för individuellt anpassade åtgärder utifrån den situation som den enskilde befinner sig i. Samtidigt vet vi om att det pågår många intressanta lokala samverkansförsök.
Vi tror sociala arbetskooperativ skulle kunna vara en framgångsrik metod bland annat både för integrering och rehabilitering. Vi grundar det på de hittillsvarande goda erfarenheterna från kooperativ med funktionshindrade och att kooperativen bygger på att människorna själva formar sin kooperativa plattform tillsammans med andra. Det befrämjar ansvarstagande och självkänsla, samtidigt som chanserna ökar till att samhället stöttar med insatser som passar den enskilde individen.
Vi tycker det är viktigt att undvika en uppdelning i en A- och B- och kanske en C-arbetsmarknad och i stället arbeta för en vidgad arbetsmarknad där många fler behövs och kan känna sig välkomna. Det är angeläget att belysa hur sociala arbetskooperativ kan vara ett medel för att uppnå detta.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Ingegerd Saarinen (mp) |
|
Ulf Holm (mp) |
Barbro Feltzing (mp) |