Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ohälsa.
"Sådana som vi ska inte finnas. Vi har ingen plats i samhället." Detta är sagt av en förtvivlad, långtidssjukskriven kvinna, sjukskriven för utbrändhet. Det är inte möjligt för henne att gå tillbaka till sitt gamla arbete, och något nytt som hon orkar med är inte så lätt att få.
Utmattningsdepression och utbrändhet har blivit alltför vanligt de senaste åren. Ett tuffare arbetsklimat och stressen i samhället kan vara en del av orsakerna. För den som har fått en sådan diagnos är återgång till arbetsplatsen inte alltid realistisk, därför att personen ifråga ofta har insjuknat på grund av arbetet. Men när man påbörjat tillfrisknandet, är det viktigt att få hjälp med rehabilitering och att eventuellt få ett annat arbete. Problemet idag är att arbetsgivarna inte gärna anställer en person som inte har full arbetskapacitet.
Arbetsprövning är en möjlighet, men den åtgärden är endast tillfällig. Därför måste fler arbetsplatser skapas som är anpassade för människor som behöver en lugnare arbetsmiljö. Det är också viktigt att påpeka att många som haft en stressrelaterad sjukdom i framtiden löper risk att bli sjuk igen om man hamnar i samma situation som tidigare.
Företagshälsovården spelar också en stor roll för att förbättra situationen för de sjuka. Därför bör satsningarna på företagshälsovården fortsätta och fler arbetsgivare anslutas till densamma.
Som personal i företagshälsovården har man möjlighet att ha kontakter med arbetsgivare, försäkringskassa m.fl. aktörer för att förbättra för patienten, samma möjlighet har man inte på en vårdcentral.
Alla ska ha rätt till ett meningsfullt och mänskligt arbete. Varje människa som ställs utanför arbetslivet är en stor förlust, både för samhället och den enskilde. Ekonomiskt förlorar man också mycket på att vara sjukskriven, vilket också påverkar den framtida pensionen.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Birgitta Gidblom (s) |