Motion till riksdagen
2004/05:A306
av Peter Pedersen (v)

Diskriminerande åldersgränser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med direktivet att kartlägga förekomsten av olika åldersgränser som används diskriminerande mot personer som uppnått myndig ålder, dvs.18 år, och om sådana diskriminerande åldersgränser finns, t.ex. utifrån kön, föreslå motverkande åtgärder.

Motivering

Det finns en rad åldersgränser som reglerar vad en person får göra, och är skyldig att göra, vid viss ålder. Vissa åldersgränser används också till fördel för den enskilde, t.ex. möjligheten att erhålla bidrag. Andra åldersgränser är mer godtyckliga och kan uppfattas som diskriminerande.

När en person fyller 18 år blir denne myndig och en rad rättigheter och skyldigheter träder in. Det är t.ex. ett av villkoren för rösträtt och valbarhet till Sveriges riksdag.

Det finns en rad andra märkliga åldersgränser. De mest anmärkningsvärda är när krogar, restauranger och andra nöjesetablissemang fastställer mer eller mindre godtyckliga åldersgränser i syfte att utestänga vissa personer, trots att de uppnått myndig ålder. Det är inte ovanligt att det i nöjessvängen sätts åldersgränser som gör åtskillnad på personers kön, t.ex. "Han 23 år, hon 20 år".

Det skapar stora problem för enskilda personer, som råkar hamna utanför mallen, men också för par där den ena parten inte uppnått den satta åldersgränsen. I propositionen 2004/05:2 Makt att bestämma - rätt till välfärd, regeringens ungdomspolitiska proposition kan följande läsas på s. 42:

Unga människor upplever det ofta som diskriminerande att klubbar och andra nöjesarrangörer har åldersgränser som många gånger inte bara ligger långt över myndighetsåldern utan som dessutom är olika för män och kvinnor. Kollektiva restriktioner och inskränkningar av ungdomars rättigheter och självständighet som endast utgår från kön är inte förenliga med den nationella ungdomspolitiken.

Jag håller helt med och anser att det är hög tid att frågan utreds och lämpliga åtgärder vidtas mot diskriminerande, inte minst könsrelaterade, åldersgränser. Det bör finnas mycket starka och redovisade skäl för att åldersgränser skall tillåtas begränsa rättigheterna för den som uppnått myndig ålder.

Med anledning av ovanstående bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning med direktivet att kartlägga förekomsten av olika åldersgränser som används diskriminerande mot personer som uppnått myndig ålder, och om sådana diskriminerande åldersgränser finns, t.ex. utifrån kön, föreslå motverkande åtgärder.

Detta bör riksdagen begära.

Stockholm den 4 oktober 2004

Peter Pedersen (v)