Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsmarknadsutbildning i bristyrken.
Arbetsförmedlingen ska om möjligt motverka flaskhalsar och brister i yrkeskompetenser genom att ge arbetslösa arbetsmarknadsutbildningar. Många av de öppet arbetslösa är mellan 40 och 60 år och har därmed begränsade möjligheter till att själva finansiera eftergymnasial utbildning som kan leda till arbete. Enligt AMS föreskrifter kan arbetsförmedlingen, efter särskild motivering, bevilja arbetssökande en eftergymnasial utbildning. Utbildning får dock vara på högst 40 poäng och inte ingå som en del av en längre utbildning.
I dag genomförs många bristyrkesutbildningar som KY-utbildningar (kvalificerade yrkesutbildningar) som oftast omfattar 80 poäng, dock inte högskolepoäng. Denna form av utbildning är anpassad efter näringslivets behov och enligt myndighetens statistik får uppemot 80 % arbete efter utbildning.
För att kunna ta ett krafttag mot arbetslösheten och öka möjligheten till ett livslångt lärande bör regeringen låta se över behovet för att på sikt ge arbetslösa personer arbetsmarknadsutbildning inom bristyrken som omfattar mer än 40 poäng.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Helene Petersson (s) |