Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av likvärdig trygghet vid anställnings upphörande.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdragsanställda i jour- och familjehem skall inkluderas i gällande trygghetssystem på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknaden består av ett otal anställningsformer. Sammantaget bör gälla att oavsett anställningsform bör tryggheten vid anställnings upphörande vara likvärdig. Detta bör ges regeringen till känna.
Idag bedrivs familje- och jourhem ofta i stiftelseform där den anställde är uppdragsanställd och har ett arvode. Inom familjehemsverksamhet kan uppdrag omfatta ett barns hela uppväxttid fram till myndig ålder. Modellen att vårda otrygga barn i hem som är stabila har visat bra vårdresultat. Kravet på vårdaren är ofta omfattande och pågår under dygnets alla timmar och veckans alla dagar, varför uppdraget är att se som något av en livsstil där familjen gör en lovvärd insats för barnen samtidigt som det är till gagn för samhället.
De som har den här typen av uppdrag uppbär ett arvode. På det arvodet betalar stiftelsen, eller annan associationsform, vedertagna sociala avgifter. Arvodet/lönen som utbetalas är inte semestergrundande då det är fråga om ett kontinuerligt vårdhavande och inte heller a-kassegrundande, vilket dock bör ifrågasättas. Den som har uppdraget ser givetvis, i likhet med andra på arbetsmarkanden, en trygghet i att vara fackligt anslutna och även anslutna till a-kassan. Om uppdragstagaren av någon anledning blir friställd från sitt arbete uppstår en underlig situation då den anställde inte, trots långvarigt medlemskap och betalning till systemet, inte har rätt att uppbära a-kasseersättning. Detta är inte en rimlig situation och bör snarast åtgärdas. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Jörgen Johansson (c) |
Annika Qarlsson (c) |